Skrival se je pod majico

Pošastni najstnik, ki je z razgledne ploščadi vrgel otroka, dočakal svojo kazen

S.R.
26. 6. 2020, 14.31
Posodobljeno: 26. 6. 2020, 14.35
Deli članek:

Odmevna zgodba, ki je lani pretresla svet, je danes dobila epilog. 18-letnik verjetno nikoli več ne bo zadihal na prostosti.

Profimedia
Jonty Bravery

18-letni Jonty Bravery je danes dočakal svojo kazen za pošastno dejanje, ko je lanskega avgusta z razgledne ploščadi v desetem nadstropju londonske galerije moderne umetnosti Tate Modern vrgel komaj šest let starega fanta. Zaradi poskusa umora – otrok je padec namreč preživel, a je utrpel možganske krvavitve, posledice hudih poškodb pa bo čutil do konca življenja – bo moral v zaporu preživeti najmanj 15 let, a je realnost taka, da najbrž nikoli več ne bo okusil svobode, poročajo britanski mediji.

Groza in strah, ki sta ga v tistem trenutku čutila starša otroka, ki sta v času grozodejstva stala v bližini, je po navedbah vrhovne sodnice Maure McGowan »nepredstavljiva.« »Tistega dne si se namenil moriti – skoraj si umoril šestletnega dečka,« je poudarila ter nadaljevala, da napada ni mogoče pojasniti zgolj z njegovo motnjo avtističnega spektra in da glede na mnenje izvedencev predstavlja »resno in neposredno grožnjo javnosti.« »Večji del življenja, če ne celotno življenje, boš preživel za zapahi, morda te nikoli ne bodo izpustili,« mu je še položila na dušo.

Dogodek so ujele kamere

Londončan Bravery je sicer takoj po grozodejstvu poiskal osebje galerije in dejanje priznal. »Mislim, da sem nekoga umoril, ravnokar sem nekoga vrgel z balkona,« so bile njegove besede. Kot je pojasnila tožilka Deanna Heer, so nadzorne kamere razkrile, da se je v nekem trenutku obrnil proti družini, ko pa se je otrok nekoliko oddaljil, ga je pograbil ter ga brez oklevanja odnesel do ograje in vrgel v globino. Ta je z glavo naprej pristal 30 metrov nižje na strehi petega nadstropja. Bravery se je od ograje nato umaknil z nasmehom na ustih. 

Francoski deček je po nepredstavljivi krutosti pristal na invalidskem vozičku, trenutno pa ni znano, ali bo kdaj še hodil. A se je po navedbah Heerove »za las izognil smrti.« 

The Independent poroča, da je Bravery med izrekom sodbe večino časa presedel skrit za majico, ki si jo je povlekel čez glavo. Kot je pojasnila njegova zagovornica, je le malo verjetno, da bodo Braveryja, ki so mu že v petem letu starosti postavili diagnozo motnje avtističnega spektra, kdaj izpustili nazaj v skupnost. »Za njegovo stanje ni zdravila. Ta mladenič bo bodisi v bolnišnici bodisi zaporu preživel zelo, zelo dolgo obdobje. Ta mladenič verjetno nikoli več ne bo na prostosti,« je dejala.