nevarno blizu

Asteroid v velikosti avtomobila je poletel le slabih 3.000 kilometrov stran od Zemlje. Nismo ga niti opazili

B.K.
18. 8. 2020, 08.46
Posodobljeno: 18. 8. 2020, 08.51
Deli članek:

Gre za najbljižji zabeleženi prelet doslej.

Dave Mosher
Diagram srečanja med Zemljo in asteroidom 2020QG.

Asteroid v velikosti avtomobila je v nedeljo ‘oplazil’ Zemljo. Mimo nas je švignil na razdalji le 2.950 kilometrov, kar je najbližji zabeleženi prelet doslej.

Velikost asteroida k sreči ni bila tolikšna, da bi bil nevaren za ljudi, če bi padel v Zemljino atmosfero. A znanstvenike je vseeno prestrašil, saj zanj niso vedeli vse dokler ni že zapustil naše orbite. V primeru padca na planet, bi nas ujel popolnoma nepripravljene.

“Asteroid se nam je neodkrit približal iz smeri sonca,” je za ameriški portal Business Insider dejal direktor centra ameriške vesoljske agencije Nasa za študije predmetov blizu Zemlje Paul Chodas. “Sploh nismo videli, da se nam bliža.” Observatorij Palomar v ameriški zvezni državi Kalifornija je asteroid odkril šele šest ur zatem, ko je oplazil Zemljo.

Iz Nase so medtem sporočili, da gre za najbližji zabeležen prelet asteroida, če ne štejemo tistih, ki so dejansko padli na Zemljo.

Asteroid, ki so ga znanstveniki poimenovali 2020QG, je poletel nad južno poloblo in sicer v nedeljo okoli četrte ure zjutraj po univerzalnem koordiniranem času. Mimo planeta je letel s hitrostjo 12,4 kilometra na sekundo, bil pa je blizu Avstraliji, Tihemu oceanu in Južnemu oceanu.

Asteroid ni bil posebej nevaren, saj bi ob vstopu v atmosfero povečini zgorel že pred padcem na površino Zemlje. Bil je namreč širok največ pet metrov in pol. Vseeno astronomi opozarjajo, da tovrstna bližnja srečanja niso zaželjena, saj kažejo na to, da lahko tudi z najnovejšo tehnologijo zgrešimo vesoljske objekte, ki bi lahko predstavljali nevarnost prebivalcem Zemlje.