Na Gortini veter podrl električni drog

FOTO: V Prekmurju klestila toča v velikosti kokošjega jajca, v sadovnjakih in na poljščinah velika škoda

S.R.
18. 8. 2020, 07.31
Posodobljeno: 18. 8. 2020, 09.38
Deli članek:

Včerajšnja neurja so v delih Slovenije povzročila znatno škodo. Najhuje je bilo v Prekmurju, kjer je z neba padala toča v velikosti kokošjega jajca.

PGD Muta
V naselju Gortina so gasilci pogasili električni drog, ki se je podrl zaradi vetra.

Vreme jo je včeraj popoldne in zvečer zagodlo predvsem severu in severovzhodu Slovenije, kjer je klestila debela toča, a so se s težavami srečevali tudi drugod po državi. Kot so zapisali na facebook profilu Vreme 24/7, je najdebelejša toča, tudi v velikosti kokošjega jajca, padala v okolici Moravskih Toplic ter na območju med Dravogradom in Muto.

Poškodovane so predvsem poljske in gozdne ceste, ki jih je v občini 200 kilometrov in so večinoma makadamske.

Predvsem na območju Moravskih Toplic je toča povzročala tudi škodo v sadovnjakih in na poljščinah. Slovenska tiskovna agencija poroča, da so tam poleg poljščin so prizadeti predvsem trajni nasadi, na lokalni infrastrukturi, predvsem cestah, pa je za več 10.000 evrov škode.Kot je za STA povedal župan občine Moravske Toplice Alojz Glavač, so imeli od sobote, ko je bila zaradi meteorne vode poplavljena tudi vas Tešanovci, že tretje neurje s točo. Zato bodo ustanovili komisijo za popis škode, čeprav je vprašanje, ali bodo prizadeti dobili kakšno odškodnino. Župan pravi, da je težava predvsem pri trajnih nasadih. Med tem ko so poljščine večinoma zavarovane in bodo kmetje dobili nekaj odškodnine, je pri trajnih nasadih težava tudi v tem, da si povsem opomorejo šele po nekaj letih, nekateri pa so povsem odvisni od njih.

Že ob približno 18. uri je močan veter v krajih Prelesje, Rakovnik pri Šentrupertu in Bistrica pri Mokronogu deloma razkril tri strehe stanovanjskih hiš in dveh gospodarskih poslopij, pa poroča Uprava za zaščito in reševanje. Podrlo je tudi smreko na železniško progo in drevo na cesto v Rakovniku pri Šentrupertu. Posredovali so gasilci PGD Šentrupert ter delavci cestnega podjetja in Slovenskih železnic. 

Ob isti uri je neurje zajelo občino Sevnica. Na cesti Mokronog–Boštanj, in sicer v naselju Laze pri Boštanju, je promet oviralo podrto drevo, ki ga je odstranil dežurni delavec CGP Sevnica. Na Kvedrovi cesti v Sevnici je podrlo semafor, ki so ga odstranili dežurni vzdrževalci. Malo po 18. uri so gasilci PGD Sevnica posredovalina Glavnem trgu v Sevnici, kjer so pri občinski stavbi odmašili jašek za meteorno vodo. Na Drožanjski cesti v Sevnici pa je podrto drevo oviralo promet, ki ga je odstranil dežurni delavec Komunale Sevnica.

Kot še poroča Uprava za zaščito in reševanje, je ob približno 19.30 močno neurje z vetrom in dežjem zajelo občino Muta. Gasilci PGD Muta so posredovali na več lokacijah, kjer so odstranjevali podrto drevje s cestišč, s pomočjo delovnega stroja pa usmerjali hudournike, ki so ogražali ceste in objekte. V naselju Gortina so pogasili električni drog, ki se je podrl zaradi vetra, brez elektrike pa je ostalo 70 odjemalcev. Dežurni delavci Elektra Celje so nastalo škodo odpravili.

Malo po 20. uri je nato meteorna voda zalila več stanovanjskih kleti in cest v naseljih Grajena, Grajenščak in Krčevina pri Vurbergu v občini Ptuj. Gasilci PGD Grajena so iz petih kleti izčrpali meteorno vodo, očistili ceste in meteorne jaške ter namestili protipoplavne vreče pred stanovanjskim objektom katerega je ogrožal potok Grajena.

Ob 20.26 sta se v Desencih v občini Destrnik zaradi neurja z močnim dežjem na cesto sprožila plazova. Gasilci PGD Destrnik so s pomočjo delavnega stroja ceste očistili in plazova prekrili s folijo.