Zaskrbljujoče številke

Karantena najpozneje v petek, pravi minister Gantar. Slovence, ki so na Hrvaškem, poziva, naj se vrnejo; dopust tam odsvetuje

L.K.
17. 8. 2020, 22.52
Posodobljeno: 17. 8. 2020, 22.57
Deli članek:

Glede na situacijo na Hrvaškem je potrebna karantena.

Bobo
Dopust na Hrvaškem odsvetuje.

Po besedah notranjega ministra Aleša Hojsa bi morala karantena veljati za vse povratnike iz Hrvaške. Izjema bi lahko bili le lastniki nepremičnin in plovil, je dejal za Televizijo Slovenija. 

Zdravstveni minister Tomaž Gantar je v oddaji 24UR ZVEČER pozval Slovence, ki dopustujejo na Hrvaškem, naj se čim prej vrnejo domov. Kot je dejal, je glede na situacijo na Hrvaškem in glede na število vnosov iz Hrvaške, potrebna karantena. Ukrep je smiselno čim prej sprejeti – pričakuje, da bo to najpozneje do petka in da bo karantena začela veljati z istim dnem. »Je pa nekako naše stališče, da bi dali ljudem na razpolago nekaj dni, da se vrnejo v Slovenijo,« je dodal.

Ideja o karanteni le za mlajše ni več aktualna. Kot je dejal, bi to bil diskriminatoren način, ki bi pravno težko zdržal na daljši rok.
Slovencem, ki še načrtujejo dopust na Hrvaškem, to odsvetuje.

Gantarja jutri popoldne čaka sestanek s predstavniki Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) in s predsednikom vlade Janezom Janše. Beseda bo tekla o ukrepih.