Čemu ukrepi?

Ogorčeni Slovenci: 3000 ljudi na Brezjah?! Kdo se zdaj tukaj heca?!

P.K.
17. 8. 2020, 20.00
Deli članek:

Javnost se sprašuje, zakaj ukrepi, ki ji določa vladni odlok z namenom obvladovanja širjenja koronavirusa, ne veljajo za vse enako. »Pričakujejo, da bomo državljani vestni pri upoštevanju tega, kar nam nalagajo, a kako, če nam sami dajejo slab zgled,« so besede, s katerimi Slovenci komentirajo dogodke zadnjih dni, ki so jih razburili.

Twitter
Na družbenih omrežjih so zaokrožile fotografije z Brezij. Kar je javnost zmotilo, je, kako so se v nekaterih predelih prizorišča nagnetli ljudje …

V drugi polovici avgusta skrbi na dan vse višje število pozitivnih na okužbo s koronavirusom. Minuli četrtek je bil eden »najtežjih« dni; od opravljenih 937 testov je bilo pri nas pozitivnih 37 oseb, od tega je bila velika večina uvoženih iz Hrvaške.

Kar državljani težko sprejmejo ta hip, je, kako odločevalci z vseh strani »žugajo«, naj spoštujemo ukrepe, medtem ko so sami pri tem nekoliko manj disciplinirani oziroma sploh niso videti pretirano zaskrbljeni. Za ogorčenje je med drugim poskrbel vladni govorec Jelko Kacin, ki je v svoji vili na otoku Krku sproščeno dopustoval in čistil bazen, v isti sapi pa je grozil, da bo šla Hrvaška na rdeči seznam in da bo najverjetneje uvedena karantena za tiste Slovence, ki bodo pripotovali od tam. »Se mu je moral končati dopust, da je začel misliti na strožje ukrepe v zvezi s Hrvaško?! Že davno bi jih morali sprejeti,« novice z njegovo napovedjo karantene komentirajo Slovenci. 

Jutarnji list
Kacin pri čiščenju svojega bazena minule dni na Krku, ko je žugal s karanteno in tako pristal tudi na naslovnici hrvaškega medija Jutranji list.

Jutri bo vse jasno

Oglasil se je tudi minister za notranje zadeve Aleš Hojs in napovedal enako – možna je karantena: »Okužbe, ki prihajajo iz Hrvaške, nas bodo najverjetneje vodile do strožjega režima vstopa v Slovenijo, verjetno že v tem tednu. Na podlagi rezultatov testiranj prek vikenda in danes bo vlada prisluhnila predlogom strokovne skupine za covid-19 in na podlagi epidemiološke ocene zaostrila vstop,« je povedal. Kaj točno bo po novem veljalo, bodo predvidoma sporočili jutri po tem, ko se sestane vlada.

Odsvetuje, da gremo k južnim sosedom

Tudi vodja strokovne svetovalne skupine za covid-19 Bojana Beović je napovedala, da bodo politiki predlagali »bistveno strožji režim na meji«. Omenila je karanteno ali vsaj obvezno testiranje ob vrnitvi iz Hrvaške. V eni od svojih izjav za medije je dejala celo, da Slovencem odsvetuje potovanje na Hrvaško, kjer je število na novo odkritih okužb v enem dnevu poskočilo na okoli 200, kar je največje dnevno število novih okužb od začetka epidemije na Hrvaškem.

STA
Od leve proti desni: ameriška veleposlanica Lynda C. Blanchard, soproga sekretarja Pompea Susan Pompeo, blejski župan Janez Fajfar in soproga predsednika vlade Urška Bačovnik Janša. So pozabili na spoštovanje ukrepov, kot so nošenje maske in ohranjanje fizične distance?

Kje so maske

Pristojni so še enkrat opozorili na odgovornost vsakega od državljanov do spoštovanja ukrepov; nošenja maske, ohranjanja fizične razdalje, razkuževanja in upoštevanja ukrepa, ki preprečuje množična srečanja. »Država in Cerkev sta res dober zgled državljanom. V zadnjih dneh sta dali jasno vedeti, da pravila za nekatere ne veljajo oziroma da je skrb za zdravje zdaj, ko bi bilo to najnujneje, bolj postranskega pomena,« so na družbenih omrežjih v en glas razočarani izpostavljali državljani.

V mislih so imeli dogajanje okoli obiska ameriškega državnega sekretarja v Sloveniji. »Logar, Janša, njegova soproga, sekretar Pompeo z ženo in ostala visoka druščina – nihče ni spoštoval najbolj osnovnih pravil. Nikjer nobene maske, niti razdalje med njimi. Je res primerno državljanom sporočati, da zanje ukrepi ne veljajo, medtem ko od nas pričakujejo prav to in nas ves čas ustrahujejo z (ne)varnostjo in pridigajo, kako moramo ravnati, sami pa počnejo ravno obratno?« se nad dogajanjem na spletu huduje Primož R.

Sta
Pompeo, Janša in Logar so se rokovali tako, kot da nevarnosti za zdravje ne bi bilo.

Za ene tako, za druge drugače

Ob njegovi objavi se je pojavilo še kar nekaj somišljenikov, ki opozarjajo, da tudi to, kar se je dogajalo na Brezjah, ni bilo najprimerneje. »Res, da je bila slovesna maša ob prazniku Marijinega vnebovzetja na prostem in so večinoma poskrbeli za razdaljo med stoli in opozarjali na izvajanje ukrepov, pa vseeno, ste videli, kako so se na nekaterih delih prizorišča gnetli ljudje?! To ni v redu,« je napisal Slavko F. »Na Brezjah se je kljub epidemiološki podobi zbralo okoli 3000 ljudi. Pa kdo se tu zdaj heca – a se vam ne zdi to malo nevarno? Sploh pa, če se dogajajo tako množični dogodki, zakaj se potem ne začnejo koncerti in druge prireditve na prostem?« Prav na to je opozoril tudi marsikateri glasbenik, ki jim je sicer že od sredine marca prepovedano nastopati.