V minulih 24 urah so imeli na Hrvaškem dvakrat več novih primerov okužb z novim koronavirusom, kot so jih zabeležili v dnevu pred tem, ko jih je bilo 45. Med 4. in 10. avgustom je bilo na Hrvaškem 354 novookuženih, med njimi največ v splitsko-dalmatinski županiji (90), Zagrebu (75) in vukovarsko-sremski županiji (66), je objavil hrvaški zavod za javno zdravstvo.

Več okužb povezanih z zabavami v nočnih klubih

Kot so izpostavili, so novi primeri v minulem več kot tednu dni povezani z nočnimi klubi na hrvaški obali, kjer so se okužili domači in tuji turisti. Gre za mlajše osebe, ki so med počitnicami obiskale enega ali več nočnih klubov v Makarski, Vodicah pri Šibeniku, Novalji na otoku Pag in na otoku Vir.

Med novookuženimi so tudi starši in stari starši mladih, ki so bili na teh nočnih zabavah, so izpostavili v Splitu med današnjo predstavitvijo poročila o epidemiološki sliki županije. Pozvali so starše, naj opozorijo svoje otroke na ustrezno obnašanje med epidemijo, mlade pa na odgovornost.

V Splitu večje število okužb, ostali deli obale relativno varni

Poleg 24 novih primerov v splitsko-dalmatinski županiji so v hrvaških obalnih županijah v preteklih 24 urah zabeležili šest novookuženih v šibeniško-kninski županiji, štiri v primorsko-goranski, po dva v istrski in liško-senjski ter enega v zadrski županiji, so poročali tamkajšnji štabi.

Iz liško-senjske županije so potrdili, da sta dve novookuženi osebi iz Novalje na Pagu ter da gre za medicinsko sestro in domači stik prej okuženega delavca ambulante. Povedali so, da imajo v županiji trenutno šest aktivnih primerov okužbe, med katerimi ni oseb, ki bi se zabavale na plaži Zrće. Med njimi tudi ni tujih državljanov.

V štirih slavonskih županijah so našteli še 11 okužb z novim koronavirusom, medtem ko so v vseh ostalih našteli pet primerov. So pa tudi županije, kot je dubrovniško-neretvanska, v kateri od ponedeljka popoldne niso zabeležili nobenega novega primera.

Skupni podatki za celotno državo, ki jih objavlja nacionalni štab civilne zaščite vsak dan ob 14. uri, se sicer ne ujemajo vselej s podatki posameznih županijskih štabov zaradi različnega časa objave podatkov nekaterih štabov.

Pet bolnikov na ventilatorjih

Nacionalni štab je danes še objavil, da imajo na Hrvaškem 618 aktivnih primerov okužbe. Na zdravljenju v bolnišnicah je 115 ljudi, med njimi jih je pet priključenih na ventilatorje.

Doslej so zabeležili 5740 okužb z novim koronavirusom. Medtem je okrevalo 4962 ljudi, za covidom-19 pa je umrlo 160 ljudi. V preteklih skoraj šestih mesecih so testirali nekaj manj kot 130.700 oseb, od tega 1309 v preteklih 24 urah, je še sporočili nacionalni štab civilne zaščite.