Pestro popoldne

FOTO: Voda zalila prvo nadstopje gradu Štanjel, zalilo tudi prostore osnovne šole

S.R.
11. 8. 2020, 15.55
Posodobljeno: 11. 8. 2020, 21.26
Deli članek:

S torkom se je začelo obdobje muhastega vrema, ko bodo dneve poleg poletne vročine zaznamovale tudi pogoste plohe in nevihte.

Facebook/Vreme 24/7
Prizori iz občine Komen.

Te so torkovo opoldne najprej popestrile Korošcem, neurja so zajela tudi dele Štajerske, dogajanje se je nato osredotočilo na Primorsko, kjer so se z močnejšimi nalivi srečali zlasti na Goriškem.

Uprava za zaščito in reševanje poroča, da je malo pred 14. uro občino Maribor zajelo močno deževje, pri čemer je voda zalila objekte na 12 lokacijah. Posredovali so lokalni gasilci. Poročajo še, da je ob 14.36 pod Vremščico v občini Divača neurje zajelo skupino pohodnikov. Na pomoč so priskočili gasilci PGD Senožeče, ki so pohodnike varno pospremili v dolino.

Okoli 15. ure se je nevihtni pas s krajevno točo pojavil na območju Ilirske Bistrice in do 16. ure prek Notranjske pripotoval do Goriške. Drobna toča je od Podgrada do Ilirske Bistrice pobelila zemljo, pa poroča STA.

Ob približno 15.30 uri pa je v naselju Kobdilj v občina Komen voznica z osebnim avtomobilom obtičala v vodi, še poroča Uprava za zaščito in reševanje. Na kraju so posredovali gasilci PGD Komen, ki so osebni avto izvlekli iz vode. Nekaj minut pozneje je v istem naselju meteorna voda zalila klet.Vodo so izčrpali gasilci, delavci elektro podjetja pa so odklopili elektriko. Uprava poroča še, da je malo pred 16. uro v naselju Štanjel meteorna voda zalila stanovanjsko hišo in prostore osnovne šole, malo po 17. uri pa še prvo nadstropje gradu Štanjel, od koder je nato odtekla v klet in pritličje. PGD Komen imajo za seboj naporen dan.

"Po obdobju, ko je bilo večinoma suho, bodo danes in v naslednjih dneh krajevne padavine spet pogostejše. Ozračje bo predvsem popoldne nestabilno, zaradi obilice vlage bo možna tudi kakšna močnejša nevihta. Ob šibkih vetrovih se bodo nevihtne celice le počasi pomikale," pa so pri Arsu sporočili prek twitterja.

Že na portalu Neurje.si so napovedali, da bodo čez dan sprva nad hribovitih predelih Slovenije, pozno popoldne in zvečer pa tudi drugod po državi, začele nastajati posamezne lokalne plohe in nevihte. Pojasnili so še, da se lahko ob nevihtah lokalno pojavljajo tudi "silovitejši nalivi in močnejši nevihtni piš, ob dovolj razvitih nevihtah pa obstaja tudi velika verjetnost nastanka toče," pri čemer gre po njihovih navedbah izpostaviti zlasti skrajni severovzhod Slovenije. "Toča lahko lokalno popoldan in zgodaj zvečer ob kakšni dovolj razviti nevihtni celici tam preseže debelino 3 cm (premer)," so poudarili. 

Arso
Modelska napoved za naslednjih 10 dni.

Obeti

Ozračje naj bi se ponoči sicer umirilo, meteorologi Arso pa napovedujejo, da bo zjutraj na vzhodu sprva pretežno oblačno, ponekod pa bo možen tudi rahel dež. Čez dan se bo oblačnost trgala, predvsem popoldne in zvečer pa bodo znova nastale krajevne plohe in nevihte. Najnižje jutranje temperature bodo od 14 do 20, na Primorskem do 22, najvišje dnevne od 26 do 29, na Primorskem do 32 stopinj Celzija. 

V četrtek in petek bo podoben vzorec. Deloma bo sončno, popoldne in večer pa bodo zaznamovale krajevne plohe in nevihte.