Pivčeva se očitkov v stranki otepa že nekaj časa, enotne podpore poslanske skupine pa ni imela niti na januarskem kongresu, na katerem je premagala dolgoletnega predsednika Karla Erjavca. Je pa Pivčevo na kongresu odločno podprl Gantar, čigar podporo je, sodeč po izjavah, izgubila.

"Poziv poslancev stranke Desus ocenjujem kot pravo odločitev. Žal o razmerah znotraj stranke, njenem vodenju in spornem ravnanju predsednice že predolgo javno razpravljamo in škodujemo ugledu stranke," je zapisal Gantar na twitterju in dodal, da "bi bilo prav, da Aleksandra Pivec osebnih interesov ne bi postavljala pred strankine in bi čim prej sprejela odločitev o odstopu z mesta predsednice."

Sejo sveta stranke, ki bo tudi po pozivu poslanske skupine glasoval o zaupnici predsednici, bo po Gantarjevih navedbah sklical v roku, kot je predlagala poslanska skupina DeSUS. To je do 25. avgusta, morda pa že prihodnji teden.

Poslanska skupina DeSUS je Pivčevo, ki stranko vodi od januarskega kongresa, po očitkih v medijih zaradi nejasnosti pri plačilih ob gostovanjih po Sloveniji pozvala k takojšnjemu in nepreklicnemu odstopu. Če tega ne bo storila, predlagajo svetu stranke, da ji izreče nezaupnico. Poslanci so enotni in Pivčevi očitajo, da je DeSUS pod njenim vodstvom postala stranka afer.

Se bo sploh še kdo pogovarjal s predsednico?

Pivčeva je na novinarski konferenci, ki je bila v ponedeljek neposredno po njenem srečanju s poslansko skupino, dejala, da je za odločitev o tem, ali bo pozivu poslancev k odstopu sledila ali ne, še prezgodaj. Meni, da je treba prej razmisliti o tem, kaj je najboljše za stranko. Na novinarski konferenci so napovedali, da bo vodstvo stranke še ta teden zahtevalo pogovor s poslansko skupino o prihodnosti stranke.

A za zdaj ni jasno, če se bo kdo od poslancev sploh odzval povabilu na srečanje z vodstvom, ki naj bi bilo v petek. Vodja poslanske skupine Franc Jurša je za STA povedal, da ne, ker odhaja na dopust, za druge poslance pa še ne more z gotovostjo povedati. Tudi poslanec Branko Simonovič se sestanka ne bo udeležil, je potrdil za STA.

V LMŠ in Levici pozivajo Pivčevo k odstopu z mesta ministrice

Opozicijski LMŠ in Levica po tem, ko je poslanska skupina DeSUS pozvala Pivčevo k odstopu z vrha stranke, Pivčevo pozivata tudi k odstopu z mesta ministrice. Če tega ne bo storila, kot možnost vidijo tudi interpelacijo. V SD in SAB danes dogajanja niso komentirali, v SNS pa zahteve po odstopu ocenjujejo kot pretirane.