Požar je najprej zajel rastje nad jadransko magistralo pri Kaštel Sućurcu, veter pa je hitro razpihoval požar proti Kaštel Gomilici in tudi vrhu Kozjaka, je poročal splitski časnik Slobodna Dalmacija na svoji spletni strani. Zagorela je trava, nizko rastje in gozd.

Požar jim je uspelo omejiti okoli 19. ure, bodo pa gasilci preventivno na terenu celo noč, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

požar, split
STA
Požar v okolici Splita.

Kot so neuradno izvedeli pri časniku, so gasilci uspeli obraniti družinske hiše pred požarom. Zgorelo naj bi nekaj električnih drogov. Na fotografijah je bilo videti velik oblak belo-rjavo-rumenega dima, ki ga močan jugo nese proti Kozjaku.

Gasilci so dejali, da je požar zajel veliko območje. Poudarili so, da gre za klasični primer eruptivnega požara, ki se širi z veliko hitrostjo. Pri gašenju so si pomagali tudi s štirimi gasilskimi letali.

Pred tem so splitski gasilci danes pogasili požar v središču Splita, ko je ob znani splitski rivieri zgorelo več parkiranih motociklov. Požar je poškodoval tudi teraso nekega lokala in dve palmi. Hrvaški mediji poročajo, da je nastala velika gmotna škoda.