Statistika

Rešujemo hrvaški turizem? Kaj razkriva statistika?

P.K.
3. 8. 2020, 20.01
Posodobljeno: 4. 8. 2020, 06.56
Deli članek:

Julij se je zaključil in razkril, kako močno je koronavirus, zaradi katerega zbolevamo za covidom-19, posegel v to gospodarsko panogo. Tako je podoba poletne Hrvaške letos kar precej drugačna.

Dreamstime
Letošnji julij so bile najbolj priljubljene turistične destinacije Vir, Rovinj, Medulin, Crikvenica, Poreč in Mali Lošinj. Južna Dalmacija ni tako popularna kot ostala leta, verjetno, ker je precej bolj kot druga območja obremenjena z okužbami.

Minuli mesec, tako pravijo uradne statistike, je v tej državi letovalo 2,44 milijona turistov, ki so ustvarili 18,60 milijona nočitev. V primerjavi z lani so se številke letos prepolovile; našteli so 53 odstotkov manj prihodov turistov v to državo kot v enakem mesecu leta 2019 in 61 odstotkov manj nočitev v primerjavi z lanskim julijem.

Še vedno so najpogostejši turistični odjemalci tujci, saj so od skupno 2,44 milijona prihodov ti ustvarili kar 2,13 milijona in 15,70 milijona nočitev, kar je v primerjavi z enakih obdobjem lani za 58 odstotkov manj. Domači turisti so ustvarili samo 325.000 prihodov, kar je občutno manj kot lani, saj je to 91 odstotkov manj kot julija 2019.

Prevladujemo mi in Nemci

Pristojni so ob razglasitvi rezultatov poudarili, da so to številke, s katerimi so lahko zadovoljni, saj so pričakovali, da bo mnogo slabše. Tako so sezono, ki jo je koronavirus močno zaznamoval, razglasili kar za odlično in upajo, da bo tudi avgusta vsaj tako dobro, kot je bilo minuli mesec. Menijo, da so oglaševalske kampanje naredile svoje. Te so izvajali predvsem v tujini; v Nemčiji, Avstriji, Veliki Britaniji in Italiji.

Za hrvaški turizem so sicer letos največ naredili Nemci, ki so ustvarili za 4,43 milijona nočitev, kar je skoraj toliko kot lani. K temu, da so obmorske nastanitve relativno dobro zapolnjene, pa smo pomagali poskrbeti Slovenci, ki smo do zdaj na Hrvaškem ustvarili 3,44 milijona nočitev, kar je skoraj 87 odstotkov nočitev, ki smo jih ustvarili lansko leto. Na tretjem in četrtem mestu tujcev, ki to poletje najpogosteje letujejo na Hrvaškem, so Poljaki in Čehi.

Dreamstime
Ena od glavnih plaž v Dubrovniku letos bolj sameva.

Nabito polni

Najbolj priljubljene destinacije v juliju so bile: Vir, Rovinj, Medulin, Novalja na otoku Pagu in Mali Lošinj. Te dni je sicer na Hrvaškem okoli 780.000 turistov, od tega 200.000 nemških, 135.000 slovenskih, 130.000 domačih, 74.000 poljskih in 46.000 čeških. Ti se večinoma zadržujejo na Viru, v Rovinju, Medulinu, Crikvenici in Poreču.

Na Lošinju ogromno Slovencev

Vzemimo pod drobnogled Mali Lošinj, ki se uvršča na listo top deset destinacij, ki jih turisti najpogosteje izberejo za dopust. Na tem otoku so letošnjega julija zabeležil skoraj pol milijona prihodov, kar predstavlja 67 odstotkov rezultata, ki so ga zabeležili lani v enakem mesecu. Ta otok je najbolj okupiran s strani Slovencev, saj so tam ustvarili največ nočitev, še več kot nemški. Sledijo domači gosti, Avstrijci in Italijani. Mogoče je k dobremu obisku tega otoka pripomogla tudi akcija, ki je veljala nekaj časa, brezplačnega trajektnega prevoza v primeru, če na otoku letujemo več kot sedem dni.