afere

Poslanci DeSUSa zahtevajo predčasno sejo sveta stranke in pojasnila od predsednice

B.K.
3. 8. 2020, 15.43
Posodobljeno: 3. 8. 2020, 17.05
Deli članek:

Zaradi spornih ravnanj ob obiskih predsednice stranke DeSUS na krasu in v Izoli, poslanci te stranke zdaj zahtevajo pojasnila in predčasni sklic seje sveta te stranke.

Bobo
Vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša je že v petek dejal, da je "nenormalno, da nekdo plačuje stroške za tako bivanje ministrice"

Po tem, ko se je novopečena predsednica stranke DeSUS in ministrica za kmetijstvo Aleksandra Pivec zapletla v dve aferi, so se zdaj oglasili njeni poslanci v Državnem zboru, ki so doslej stali trdno za njo.

Spomnimo. Pivčeva je konec junija z možem in sinovoma obiskala kraški del Slovenije, na povabilo podjetja Vinakras. Nastopila je tudi v promocijskem videu tega zasebnega podjetja, v katerem je nosila tudi majico z njihovm logotipom. Na vprašanja, kdo je izlet plačal, Pivčeva ni hotela odgovarjati in je zabrusila, da je javnost nima pravice spraševati o njenih zasebnih poteh. Kasneje je le pojasnila, da si je stroške zasebnega dela obiska plačala sama.

V četrtek pa je RTV Slovenija razkrila, da je Pivčeva mešetarila tudi ob obisku Izole sredi junija. Tja naj bi prišla na povabilo tamkajšnjega župana in njenega strankarskega kolega Danila Markočiča, da bi z njim urejala projekt ribiškega muzeja, kasneje pa je obisk, na katerega je vzela tudi sinova, podaljšala še v osebne namene. Celoten obisk je plačala izolska občina.

Poslanci stranke DeSUS, ki so doslej stali za svojo predsednico, so sedaj očitno v dvomih glede njenega ravnanja. V današnjem sporočilu za javnost so namreč zapisali, da od predsednice Pivčeve soglasno zahtevajo pojasnila glede omenjenih obiskov. Pojasnila jim mora podati osebno, na sestanku, ki bo ta petek dopoldne. Ob tem so na predsednika Sveta stranke Tomaža Gantarja naslovili zahtevo, da najkasneje do 25. avgusta skliče sejo Sveta stranke. Ta seja bi sicer, po naših podatkih, morala potekati septembra, kar pomeni, da poslanci zahtevajo, da se najvišji organ stranke sestane pred načrtovanim datumom.

Medtem se je Pivčeva že oglasila na Twitterju in napovedala, da se bo s poslanci morala sestati nekaj dni kasneje. "Zaradi odsotnosti se bom s poslanci poslanske skupine DeSUS sestala takoj, ko se vrnem v Ljubljano (predvidoma naslednji ponedeljek), kjer bom poslancem podala vsa pojasnila, povezana z mojim delom," je napovedala.

Predhodni postopek v zadevi Vinakras že vodi Komisija za preprečevanje korupcije, v okviru tega pa bo preverila tudi obisk v Izoli.