Jej zunaj, da pomagaš

Pri nas turistični, na Otoku pa gostinski "boni"

C.E./STA
3. 8. 2020, 13.55
Posodobljeno: 3. 8. 2020, 13.59
Deli članek:

Velika Britanija je v želji pomagati gostincem v avgustu uvedla shemo subvencioniranja obedovanja v restavracijah in pubih.

Profimedia
V Veliki Britaniji ponujajo obroke po polovični ceni, do 10 evrov popusta.

Ta mesec bo tako mogoče v okviru kampanje Jej zunaj, da pomagaš, na Otoku ob ponedeljkih, torkih in sredah jesti in piti po polovični ceni v več kot 72.000 gostinskih obratih.

Kot poroča britanski BBC, je popust omejen na 10 funtov (11,1 evra) na osebo, subvencija pa se ne more koristiti za alkoholne pijače.

Cilj sheme je spodbuditi ljudi k obisku restavracij, kavarn in pubov, ki jih je zaprtje države zaradi pandemije covida-19 močno prizadelo.

Katastrofa za gostince

Glede na podatke britanske vlade je aprila zaradi koronavirusa vrata zaprlo okoli 80 odstotkov gostinskih podjetij, 1,4 milijona zaposlenih pa je šlo na čakanje na delo. Gre za najvišjo številko v vseh gospodarskih panogah na Otoku. Številni obrati so se po 4. aprilu odprli, a morajo zaradi pravil o socialni distanci obratovati z zmanjšanimi zmogljivostmi.

Shema bo sicer veljala le na območjih države, ki so odprta.

Po polovični ceni tudi "nezdrava" prehrana

Medtem ko potrošniki kampanjo pozdravljajo, pa so že glasni številni kritiki, ki opozarjajo, da bi morala biti nezdrava prehrana izključena iz sheme, saj da bi ukrep lahko spodbudil debelost. Po polovični ceni bo namreč mogoče na obrok in pijačo tudi v verige Pizza Express, Costa Coffee, McDonald's in Nando's.

V Londonu trdijo, da je cilj sheme zaščititi delovna mesta 1,8 milijona kuharskih mojstrov, natakarjev in drugih in gostinstvu. Kot navajajo, je panoga zelo pomembna za britansko gospodarstvo.

Za koriščenje popusta sicer ne bo treba imeti bona, saj bo gostinec 50 odstotkov računa sam izstavil britanskemu finančnemu ministrstvu.