korupcijski škandal

Španski kralj osramočenega očeta bojda izgnal iz države

B.K./STA
3. 8. 2020, 20.27
Posodobljeno: 3. 8. 2020, 20.30
Deli članek:

Nekdanji španski kralj Juan Carlos je v senci korupcijskega škandala danes sporočil, da bo zapustil svojo domačo Španijo in se umaknil v tujino. V pismu svojemu nasledniku in sinu Felipeju VI. je zapisal, da želi s tem olajšati njegovo vlogo na čelu države.

Profimedia
Nekdanji španski kralj Juan Carlos.

Dvainosemdesetletni Juan Carlos je v pismu sinu zapisal, da ga je pri odločitvi, da gre v prostovoljno izgnanstvo v tujino, vodilo "prepričanje, kako najbolje služiti Španiji, njenim institucijam in tebi kot kralju".

V pismu je tudi namignil na preiskavo glede očitkov prejemanja podkupnine, ki so jo zagnali junija, ko je zapisal, da se tako odloča tudi "v luči javnih posledic, ki so jih sprožili nekateri pretekli dogodki".

Kralj Felipe VI. je njegovo odločitev sprejel, so sporočili iz kraljeve palače v Madridu.

Izgnal naj bi ga sin

Glede na informacije časnika El Mundo, ki običajno povzema dobro obveščene vire blizu palače, pa odločitev Juana Carlosa ni bila prostovoljna. Sprejel naj bi jo Felipe in svojega očeta prosil, naj zapusti državo, saj da je afera tako škodovala španski kraljevi družini, da so bili vse glasnejši pozivi k odpravi monarhije.

Profimedia
Sedanji španski kralj Felipe VI.

Zapletel se je s Saudovo Arabijo

Vrhovno sodišče v Madridu je 8. junija uvedlo preiskavo proti nekdanjemu kralju zaradi domnevnih podkupnin, ki mu jih je plačala Saudova Arabija v okviru posla gradnje hitre železnice. Podobna preiskava poteka tudi v Švici. V središču preiskave je okoli 100 milijonov ameriških dolarjev, ki naj bi jih Saudova Arabija na skrivaj plačala leta 2008 Juanu Carlosu na švicarski račun, potem ko je Španija dobila pogodbo za izgradnjo hitre železnice med Meko in Medino.

Špansko sodišče skuša ugotoviti odgovornost nekdanjega kralja, vendar se lahko zaradi njegove imunitete osredotoči le na dejanja, ki jih je storil po abdikaciji.