Tomislav Salopek

Hrvata usmrtili islamski skrajneži. A njegova družina še vedno ne ve, kje je ...

J.P.
22. 7. 2020, 08.49
Posodobljeno: 22. 7. 2020, 08.58
Deli članek:

Če gre soditi po ostalih usmrtitvah, je le malo verjetno, da bodo kdaj našli njegovo truplo.

Profimedia
Imel je 31 let.

Na današnji dan leta 2015 so pripadniki Islamske države na obronkih Kaira ugrabili hrvaškega državljana Tomislava Salopeka, 31-letnika iz Vrpolja, ki je v Egiptu delal za francosko geološko podjetje CGG.

Novica je Hrvaško in svet dosegla dva dneva pozneje. 5. avgusta je sledil posnetek, ki prikazuje Salopeka, klečečega v puščavskem pesku, in zamaskiranca z nožem v roki. Z lista papirja je prebral, da ga bodo ugrabitelji usmrtili v 48 urah, če egiptovska vlada ne izpusti pripadnic militantne skupine.

Čeprav se je angažiral celotni hrvaški državni vrh, o Tomislavu 12. avgusta ni bilo znanega nič. Sledil je posnetek, ki je nakazoval na najhujši izid.

S trebuhom za kruhom

Njegovega trupla še ni niso našli. Verjetno ga tudi ne bodo, kot niso našli trupel drugih usmrčencev. Salopek je bil deveti Zahodnjak, ki je na tak način umrl na ozemlju Islamske države. Bil je eden od številnih mladih, ki so se s trebuhom za kruhom odpravili na Bližnji vzhod. Za seboj je pustil ženo Natašo, dva majhna otroka in starše. Šok je še bil toliko večji, ker je nesreča udarila ravno v času, ko bi se moral vrniti domov.

Profimedia
Domnevajo, da so ga prepeljali v Libijo.

Družina je tedne in mesece dvomila v istovetnost posnetkov. Podobni dvomi so prevevali tudi strokovnjake. V podobno nevarni situaciji se je že znašel, a jim je s kolegi uspelo pobegniti. Delal je v Iraku, Libiji, Siriji.

Zahtevali odškodnino

Takratna hrvaška zunanja ministrica Vesna Pusić je s Salopekovo soprogo odpotovala v Kairo, da bi tamkajšnjo oblast prepričali, da izpusti pridržane ženske. Pri egiptovskem predsedniku je posredovala hrvaška predsednica Kolinda Grabar Kitarović, Salopekova družina je pisala ugrabiteljem. Vse zaman. Preiskava izginotja je v Egiptu trajala več mesecev, zaslišali so tudi Mahmuda Metwallyja, ki je tistega dne Salopeka peljal na letališče. Ta je povedal, da jih je 12 kilometrov pred mestom ustavljal avtomobil z dvojno kabino. Iz njega so skočili štirje moški z avtomatskimi puškami. Izvlekli so jih iz vozila, jih zvezali in strpali v drugo kabino, nato pa jih odpeljali v smer, iz katere so prišli. Eden od njih je sedel za volan njihovega avtomobila. Po nekaj kilometrih so jih vrgli iz vozila, Salopeka pa odpeljali.

Egiptovski preiskovalci so odkrili, da so teroristi 10 dni po ugrabitvi francoskemu podjetju CGG poslali elektronsko pošto, v kateri so zahtevali 30 milijonov dolarjev odkupnine. Sporočilo naj bi bilo poslano iz Libije. Tako se je izkazalo, da je Salopeka ugrabila libijska skrajna skupina Jamaat Ansar alSunna. Varnostni analitiki so prepričani, da so Hrvata še isti dan prepeljali v drugo državo, najverjetneje Libijo. Sčasoma je vir relevantnih informacij presahnil in vse skupaj je padlo v pozabo.

Kot poroča hrvaški medij 24sata, Salopekova družina še vedno ne more govoriti o kalvariji, ki jo je prestala. Kje je njegovo truplo, ne vedo.