Pa je šla samooskrba

FOTO in VIDEO: Noč ni bila mirna: udarjale so strele, klestila je toča, padala so drevesa. Nevihte pretijo tudi danes

G.G.
22. 7. 2020, 07.28
Posodobljeno: 22. 7. 2020, 07.38
Deli članek:

V noči na sredo so se nevihtni oblaki sprehodili čez severni in severozahodni del Slovenije.

Mateja Novak
Tako je sodra pobelila Suhi vrh.

Niso pa se le »sprehajali«. Nad dele Koroške, Štajerske in Prekmurje so spustili dežne kaplje, ki niso bile mirne narave. Močnejši nalivi so ob sunkih vetra prinesli tudi sodro in manjšo točo.

Že pred nevihto je v vasi Dolina v občini Puconci krepak sunek vetra odkril streho več stranovanjskih objektov in naložil delo gasilcem. V vasi Vaneča v isti občini pa je zagorelo zaradi udara strele. Bralci ljubiteljskega, a zelo ažurnega vremenskega portala Neurje.si, pa so poročali, da je v nekateri krajih Goričkega »supercelična nevihta«, ki je nastala nad vzhodnim delom Goričkega in se je pomikala proti Lendavi, »postregla s silovitimi nalivi, sunki nevihtnega piša in večjo količino toče, ki je ponekod uničila pridelek.«

Krajevne nevihte bi lahko bile na sporedu tudi danes. Čez dan bo sicer prijetno toplo, naraščajoča kopasta oblačnost pa bo v sebi nosila potencial za nevihte. Kakšen »naboj« imajo v sebi pa se bo v notranjosti videlo popoldne in proti večeru. Na portalu Neurje.si dodajajo, da so »lokalno možne močne nevihte in krajevna neurja s silovitimi sunki vetra, močnimi nalivi in točo. Toča lahko, ob dovolj razvitih nevihtah, v premeru, lokalno preseže debelino 4 cm.« In kjer bo prišlo do nalivov, lahko pride tudi do porasta in poplavljanja hudourniških vodotokov.