katalonija

Sodišče je odpravilo obvezno karanteno

C.E./STA
13. 7. 2020, 14.28
Posodobljeno: 13. 7. 2020, 14.33
Deli članek:

V Kataloniji so v nedeljo odredili obvezno domačo karanteno za več kot 200.000 prebivalcev v mestu Lerida in okolici. Sodišče je odločitev razveljavilo.

Reuters
Mladenka v Barceloni.

"Okrajno sodišče v Leridi je odločilo, da ne potrdi ukrepov iz resolucije, sprejete 12. julija," je na Twitterju zapisalo katalonsko vrhovno sodišče. Pojasnili so, da so "v nasprotju s pravom".

Katalonske oblasti, ki so v nedeljo sprejele ukrepe, se lahko na odločitev okrajnega sodišča še pritožijo. "Preučujemo, kako razrešiti to pravno vprašanje," je ob tem za katalonski radio povedala katalonska ministrica za zdravje Alba Verges.

"To so nujni ukrepi (...) Ne bi jih sprejeli, če ne bi bili absolutno nujni," je poudarila. Ljudi na območju v Leridi in okolici je pozvala, naj kljub temu da je sodišče odpravilo obvezno domačo karanteno, ostanejo doma.

Katalonske oblasti so v nedeljo za več kot 200.000 prebivalcev tega območja odredile, da morajo od polnoči biti doma. Takšen ukrep so uvedli prvič od konca strogih omejitev gibanja v Španiji. Območje so že en teden pred tem izolirali od preostale Katalonije.

Španija velja za eno najhuje prizadetih evropskih držav v pandemiji covida-19, Katalonija pa je ena najhuje prizadetih španskih regij. Iz te regije v zadnjem času poročajo o porastu okužb. V nedeljo so jih potrdili 816, kar je največ od 19. maja.