namesto opravičila pojasnilo tvita

Janša se ni želel opravičiti za zapise o pokolu v Srebrenici, poslanci opozicije protestno zapustili sejo

A.S.
13. 7. 2020, 13.21
Posodobljeno: 13. 7. 2020, 15.31
Deli članek:

Današnje nadaljevanje seje DZ se je začelo pestro: Janša se ni želel opravičiti svojcem žrtev pokola v Srebrenici, poslanci SD in Levice pa so dvorano protestno zapustili.

Bobo
Janez Janša se je namesto opravičila odločil za pojasnilo tvita.

Preden so na 19. redni seji DZ-ja poslanci premierju Janezu Janši zastavili vprašanja, je poslanec SD Marko Koprivc predsedniku DZ Igorju Zorčiču dejal, naj predsednika vlade pozove k opravičilu zaradi zapisa o pokolu v Srebrenici. Spomnimo: Janez Janša je v soboto obletnico pokola Bošnjakov v Srebrenici pospremil s tvitom, v katerem je med drugim zapisal, da tega pokola ne bi bilo, če bi Združeni narodi komunistične genocide obsodili enako kot holokavst. S tem je sprožil val odzivov, številne ogorčene tudi iz Bosne in Hercegovine.

Koprivc je opozoril, da povojni poboji niso povezani z genocidom v Srebrenici, oboje je treba obsojati, vendar se jih ne sme mešati. Genocid nima popolnoma nič s komunizmom, je dodal. Prepričan je, da bo imel tak zgodovinski revizionizem glede dogajanja v Srebrenici mednarodno razsežnost. 

Janša je ob pozivih poslanca SD zmajeval z glavo, Zorčič pa je poslancu SD odvrnil, da se vsebinsko morda z njim celo strinja, hkrati pa zavrnil "da bi na začetku seje, razčiščevali tisto, kar je zapisano na twitterju".Poslanci SD so vstali s stolov in zapustili dvorano, isto so storili tudi poslanci Levice in drugih opozicijskih strank, razen poslancev SNS. 

Janša se je namesto opravičila namreč odločil za pojasnilo tvita. V DZ je danes dejal, da če Slovenija ne bi Bošnjakom takrat, ko je bil sam minister za obrambo, pomagala, bi bilo žrtev petkrat več. "Prizadevamo si, da se resolucija Združenih narodov ustrezno dopolni," je poudaril. Premier je sicer izpostavil, da mu je žal. A ne za izjavo, temveč zato, da tisti, ki zahtevajo opravičilo "te izjave niso sposobni niti citirati". Janša je bil kasneje na Twitterju kritičen do poslancev, ki so zapustili sejo. "Sejo so zapustili zato, ker se niso sposobni soočiti s svojim rasizmom. Ker niso sposobni obsoditi vseh, ampak samo tiste zločine, ki jih niso povzročili njihovi vzorniki," je zapisal v odzivu.

Nestrinjanje tudi med poslanci koalicijskih strank

Predsednik DZ Igor Zorčič (SMC) je sicer opozoril na minuto molka v državnem zboru, s katero so se poslanci poklonili žrtvam Srebrenice, obžaloval je, da tega Janša ni omenil v svojem tvitu. Po njegovem tvit predsednika vlade in takšna reinterpretacija zgodovine lahko škodi ugledu Slovenije.

Tudi njegov strankarski kolega Gregor Perič (SMC) se ne strinja z vsebino spornega tvita. "To ni čas za neka zanikanja, ampak za opozorila za vse nas, da se kaj takega ne ponovi," je povedal.

Včeraj so se tudi v Desusu odločili, da ne bodo tiho. Izjave slovenskega premierja so obsodili in na twitterju sporočili: "Neprimerne so izjave predsednika vlade, ki izkrivljajo ta tragični dogodek in s tem škodujejo ugledu Republike Slovenije. Genocid v Srebrenici nam vsem mora biti v opomin, da se take grozote nikoli več ne smejo ponoviti".