"Izjave izkrivljajo tragični dogodek"

V Desusu so se odločili, da ne bodo tiho: Janša je s tem škodil ugledu Slovenije

A.S.
13. 7. 2020, 11.49
Posodobljeno: 13. 7. 2020, 12.00
Deli članek:

"Neprimerne so izjave predsednika vlade, ki izkrivljajo ta tragični dogodek in s tem škodujejo ugledu Republike Slovenije," so sporočili iz koalicijske stranke Desus in obsodili zapise predsednika vlade Janeza Janše o pokolu v Srebrenici, ki so izzvali ogorčenje v Sloveniji in drugod.

Primož Lavre
V Desusu so se odločili, da ne bodo tiho.

Spomnimo: 

Premier Janez Janša je v soboto obletnico pokola Bošnjakov v Srebrenici pospremil s tvitom, ki je sprožil val odzivov, številne ogorčene tudi iz BiH."Pokola v Srebrenici ne bi bilo, če bi Združeni narodi komunistične genocide obsodili enako kot holokavst. Ker se to ni zgodilo, je doktrina JLA, da je treba nasprotnika fizično uničiti, ponovno zaživela ob razpadu Jugoslavije," je zapisal Janša. Pred tem je sicer objavil še en tvit, ki pa ga je nato popravil z zgoraj navedenim. V prvem zapisu je ocenil, da "pokola v Srebrenici ne bi bilo, če bi na ozemlju bivše Jugoslavije po njenem razpadu počistili s komunistično ideologijo in obsodili povojne poboje v Sloveniji in drugod." Objava je sprožila številne odzive na Twitterju in drugod. 

Evropska poslanka, ki trenutno vodi SD, Tanja Fajon je izjavo označila za brezsramno, medtem ko je njen strankarski kolega v SD in Evropskem parlamentu Milan Brglez na  ocenil, da gre za "zunanjepolitično sramoto". Oglasil se je tudi prvak LMŠ in nekdanji premier Marjan Šarec in zapisal, da je to korak v nasprotno smer. 

Kdor je čakal odzive poslancev koalicijskih strank, teh iz strank SMC in NSi ni dočakal, v Desusu pa so se odločili, da ne bodo tiho. Včeraj so na uradnem twitter profilu stranke objavili, da smo se se "te dni spomnili enega najbolj tragičnih in bolečih trenutkov zgodovine – genocida v Srebrenici. 25 let pozneje so številne rane še vedno močno odprte, bolečina tisočih mater, žena, sestra pa še vedno močno skeli". Ob tem so obsodili izjave slovenskega premierja in sporočili: "Neprimerne so izjave predsednika vlade, ki izkrivljajo ta tragični dogodek in s tem škodujejo ugledu Republike Slovenije. Genocid v Srebrenici nam vsem mora biti v opomin, da se take grozote nikoli več ne smejo ponoviti".