Verižna reakcija

Ženin na lastni poroki okužil več kot 100 ljudi in dva dni pozneje umrl

R.T.
2. 7. 2020, 10.28
Posodobljeno: 2. 7. 2020, 10.32
Deli članek:

Prejšnji mesec se je zaradi poroke iz New Delhija vrnil v rodni kraj. Z njim je potoval virus.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

31-letnemu Indijcu, sicer v prestolnici New Delhi živečemu programerju, se ni uspelo izvleči iz poroke s svojo izbranko, ki jo je njuna družina načrtovala za 15. junija v njegovem rodnem mestu Paliganj v okrožju Patna. Vložek je bil prevelik, več kot 350 članov družine in prijateljev je namreč že nestrpno pričakovalo slavje, bodoči ženin v glavnem mestu pa je medtem bolehal.

Kot poročajo indijski mediji, je svojo družino rotil, naj poroko prestavijo, saj da je zbolel, a so ostali neomajni. O kakršnem koli nadomestnem datumu niso želeli ničesar slišati tudi v družini neveste. Obe družini sta staknili glave in ocenili, da bi bila finančna izguba prevelika. Zdravstveno stanje ženina se je dva dni po poroki drastično poslabšalo, umrl je na poti v bolnišnico, družina pa je njegovo truplo v naslednjih dneh upepelila, zato pristojni organi okužbe z novim koronavirusom niso uspeli potrdili. Kljub temu so prepričani, da je bil okužen in da je na podeželju sprožil verižno reakcijo, ki je poskrbela za najhujši izbruh virusa v indijski zvezni državi Bihar. Znano je, da je imel vse simptome okužbe, še toliko bolj znano pa je to, kar se je zgodilo po njegovi poroki in posledični smrti.

Izbruh 

Eden od njegovih sorodnikov je pojasnil, da nad virusom niso bili zaskrbljeni, saj »na podeželju skorajda ni okužb,« je poročal outlookindia.com. 19. junija so najprej okužbo potrdili pri 15 sorodnikih, a med njimi zanimivo ni bilo soproge. Virus se je nato bliskovito razširil naprej, od 364 najbližjih stikov, ki so jih testirali med 24 in 26 junijem, pa je bilo pozitivnih 86 ljudi. Za goste na poroki so zato kar na kraju, kjer je ta potekala, zgradili poseben tabor. Na območju zdaj vlada velika panika, saj se v okrožju Patna soočajo z zaskrbljujočimi številkami. Od začetka pandemije do srede 1. julija so v Biharju skupaj zabeležili 699 potrjenih primerov okužbe, od tega  394 v ponedeljek. Samo v rodnem kraju pokojnega ženina so jih v ponedeljek potrdili približno 80.