Captagon

FOTO: Italijanska mafija v spregi z Islamsko državo? Zasegli rekordno količino droge džihadistov

J.P.
2. 7. 2020, 09.33
Posodobljeno: 2. 7. 2020, 09.40
Deli članek:

Droga, ki zavira strah in preprečuje utrujenost.

Profimedia
Zaseg amfetaminov iz Sirije

Italijanska policija je včeraj sporočila, da so zasegli približno 14 ton tabletk amfetaminov, vrednih milijardo evrov. Amfetamini so sirskega porekla, operacija je bila ena največjih svoje vrste.

Preiskovalci so v pristanišču Salerno na jugu italijanskega škornja zadržali tri ladje z zabojniki. 84 milijonov tabletk captagona je bilo v strojnici in velikih papirnatih cilindrih za industrijsko rabo. V posel bi lahko bile vpletene lokalna hudodelska združbe Camorra, besede preiskovalcev navaja tiskovna agencija Reuters.

Droga džihadistov

Captagon, ki so ga v šestdesetih letih prejšnjega stoletja uporabljali za zdravljenje narkolepsije in depresije, je eno od več imen za fenetilin, spojino iz družine amfetaminov, ki zavira strah in preprečuje utrujenost. Priljubljen je na Bližnjem vzhodu in na od vojne razdejanih območjih, kot je Sirija. Tamkajšnje povpraševanje ni ostalo neuslišano.

Captagon velja za drogo džihadistov; pogosto je mogoče nanj naleteti v leglih skrajnežev – tudi v tistem, v katerega so se zaredili islamisti, ki so leta 2015 v pariškem gledališču Bataclan pokončali 90 ljudi.

Italijanski preiskovalci domnevajo, da je pandemija novega koronavirusa omejila proizvodnjo in distribucijo sintetičnih drog, zaradi česar so prekupčevalci primorani zalogo naročati iz Sirije, kjer te aktivnosti še naprej nemoteno potekajo.