rasizem

Afriške države zahtevale sejo ZN zaradi policijskega nasilja v ZDA

B.K./STA
15. 6. 2020, 12.19
Posodobljeno: 15. 6. 2020, 12.24
Deli članek:

Svet Združenih narodov za človekove pravice je danes sporočil, da bo v sredo na zahtevo več afriških držav opravil razpravo o rasizmu.

Profimedia
Policisti v New Yorku med protesti proti policijskemu nasilju.

Diplomat iz Burkine Faso je v imenu afriških držav danes v Ženevi zahteval, da je potrebno zajeziti policijsko nasilje na temelju rasizma v ZDA in drugih delih sveta.

Ukrepanje Združenih narodov proti rasizmu so pred tem v pismu zahtevali voditelji nekaterih organizacij ZN, ki prihajajo iz Afrike ali imajo afriške korenine.

Napočil je čas za ukrepanje

Voditelji različnih organizacij ZN, med njimi izvršna direktorica Agencije ZN za boj proti aidsu (UNAIDS) Winnie Byanyima, prvi mož Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus in izvršna direktorica Sklada ZN za prebivalstvo (UNFPA) Natalia Kanem, so tako v javnem pismu izrazili zgroženost zaradi krivic rasizma, ki je, kot so zapisali "razširjen tako v naši državi gostiteljici kot tudi drugod po svetu" in pozvali k ukrepanju.

"Napočil je čas, da ZN prevzamejo vodilno vlogo in odločno ukrepajo proti sistematičnemu rasizmu do ljudi afriškega rodu in drugih manjšin," so še pozvali k pismu. Zavzeli so se tudi, da morajo ZN tudi proučiti razmere znotraj same organizacije.

Komisija Afriške unije se na pismo še ni odzvala. Predsednik komisije Musa Faki Mahamat je sicer ob začetku nemirov, ki so se v ZDA začeli konec marca zaradi smrti temnopoltega Georga Floyda med policijsko aretacijo in se kasneje razširili po vsem svetu, pozval k odpravi kakršnekoli diskriminacije na temelju etničnega izvora.