nov spor

Nekdanji ameriški marinec zaradi vohunjenja v Rusiji obsojen na 16 let zapora

B.K./STA
15. 6. 2020, 11.53
Posodobljeno: 15. 6. 2020, 11.55
Deli članek:

Rusko sodišče je danes Američana Paula Whelana zaradi vohunjenja obsodilo na 16 let zapora. Sodba bi lahko še zaostrila že tako napete odnose med Moskvo in Washingtonom.

Profimedia
Obsojeni Paul Whelan.

Sodnik je povedal, da bo Paul Whelan zaporno kazen prestajal v strogo varovanem zaporu. Obdolženec je takoj napovedal, da se bo na odločitev pritožil.

50-letni Whelan je v sklepni besedi na sodišču zatrdil, da ni kriv. Tudi priče so potrdile, da ni novačil tajnih sodelavcev niti zbiral tajnih informacij, je dejal njegov odvetnik.

Ameriški veleposlanik v Moskvi John Sullivan je dejal, da gre za "skrivno sojenje, v katerem niso bili podani nobeni dokazi", so sporočili z ameriškega veleposlaništva.

FSB trdi, da so ga ujeli med vohunjenjem

Nekdanjega ameriškega marinca je rusko tožilstvo obtožilo pridobivanja tajnih informacij, zanj so zahtevali 18 let zapora. Po trditvah ruske obveščevalne službe FSB so ga ujeli med vohunjenjem. Dodali so, da je imel pri sebi ključ USB s tajnimi podatki. Aretirali so ga decembra 2018.

Whelanova družina odločno zanika, da bi šlo za vohunjenje, in vztraja, da je bil v Moskvi na prijateljevi poroki. 50-letnik je sicer pogosto potoval v Moskvo turistično in poslovno. Med aretacijo je bil zaposlen pri ameriškem podjetju BorgWarner, ki proizvaja avtomobilske dele.