mostnina

Vožnja po mostu na Krk od danes brezplačna

B.K./STA
15. 6. 2020, 11.04
Posodobljeno: 15. 6. 2020, 11.05
Deli članek:

Uporaba mostu na otok Krk je od polnoči brezplačna. Ukinitev mostnine je več sto prebivalcev Krka spontano proslavilo ob mostu že opolnoči, poročajo hrvaški mediji. Ob današnji uradni slovesnosti ob odpravi mostnine so podpisali tudi 44,6 milijona kun (okoli šest milijonov evrov) vredno pogodbo o sanaciji 40 let starega mostu.

Profimedia
Most na Krk.

Hrvaška vlada je prejšnji mesec odobrila združitev javnih podjetij Hrvatske autoceste in Autocesta Rijeka-Zagreb, kar je omogočilo odpravo mostnine na otok Krk. Brezplačna uporaba 1430-metrskega mostu je začela veljati danes opolnoči. Nekdanji Titov most je bil še edini preostali na Hrvaškem, za katerega je bilo treba plačati mostnino. Njeno odpravo nekateri vidijo tudi kot všečno potezo vladajoče stranke HDZ pred parlamentarnimi volitvami, ki bodo potekale 5. julija.

Cestninska postaja ob mostu bo ostala, a so zapore dvignjene in promet poteka brez ustavljanja, so sporočili s hrvaškega ministrstva za morje, promet in infrastrukturo. Kot so pojasnili, bodo vozniki proti otoku lahko peljali po dveh cestnih pasovih, medtem ko bodo vozila z otoka peljala po enem voznem pasu, kot je veljalo tudi doslej. Na brezplačno prečkanje mostu pristojni obveščajo tudi z ustrezno signalizacijo.

Prebivalci otoka so si več let prizadevali za odpravo mostnine, da bi tako izboljšali turistično konkurenčnost otoka. S prvimi minutami ponedeljka so tako odprli penino ter s simbolično in nepretenciozno proslavo obeležili zmago nad birokracijo, je poročal Novi list na svoji spletni strani. Prebivalci so opozarjali tudi na potrebo po obnovi mostu, ki je bil odprt leta 1980.
Še vedno velja za enega največjih na svetu z armiranobetonskim lokom.

Uradne slovesnosti ob odpravi mostnine se je danes udeležil tudi hrvaški minister za morje, promet in infrastrukturo Oleg Butković. Bil je navzoč tudi ob podpisu pogodbe o sanaciji mostu. Vrednost prenove betonskih površin in cestišča je ocenjena na približno šest milijonov evrov. Dela bodo stekla jeseni, zaključena pa bodo predvidoma spomladi 2022, so napovedali na spletni strani ministrstva.

Hrvaška vlada se je sicer odločila tudi, da letos ne bo sezonske podražitve ne cestnin ne trajektnega prevoza, vse z namenom, da bi v kriznem letu zaradi epidemije covida-19 privabili čim več turistov.