Covid-19

V Nemčiji lahko zdravniki naročijo testiranje tudi za posameznike, ki ne kažejo simptomov okužbe

A.S./STA
9. 6. 2020, 16.38
Posodobljeno: 9. 6. 2020, 16.39
Deli članek:

Nemčija je v skladu z danes uveljavljeno direktivo ministra za zdravje Jensa Spahna občutno razširila testiranje na novi koronavirus. Po novem simptomi covida-19 ne bodo več pogoj za testiranje, ki ga bodo močno okrepili zlasti v zdravstvenih ustanovah in domovih za starejše.

Profimedia
Stroške testiranja - 50 evrov na osebo - bodo krile zavarovalnice.

"Ta virus hočemo zatreti v kali," je dejal Spahn. To je po njegovih besedah mogoče le s preventivnim testiranjem v bolnišnicah in domovih za starejše ter s testiranjem čim večjega števila ljudi, s katerimi je bila okužena oseba v stiku.

V skladu z direktivo so lahko testirani vsi hospitalizirani bolniki, lokalne zdravstvene oblasti in zdravniki pa lahko po novem naročijo testiranje za posameznike, četudi ti nimajo simptomov okužbe z novim koronavirusom.

Stroške testiranja - 50 evrov na osebo - bodo krile zavarovalnice. Direktiva velja tudi retroaktivno, in sicer od 14. maja.

V skladu s spremembami bodo lahko ljudje deležni testiranja, če bodo prišli v stik z nekom okuženim. To bo mogoče izvedeti tudi s pomočjo mobilne aplikacije, ki si jo bodo lahko od naslednjega tedna ljudje naložili na prostovoljni osnovi.

Zdravstvene oblasti so danes v Nemčiji zabeležile 350 novih primerov okužbe z novim koronavirusom, skupno doslej že prek 184.000. Umrlo je zaradi covida-19 doslej nekaj več kot 8700 ljudi.

V državi so se v zadnjih tednih zahvaljujoč zajezitvi širjenja okužb močno sprostila številna področja javnega življenja, čeprav se rahljanje ukrepov razlikuje med posameznimi zveznimi deželami.