Thompson ni edini očitek

Interpelacija ministra Hojsa vložena

J.P./STA
9. 6. 2020, 15.58
Posodobljeno: 9. 6. 2020, 16.18
Deli članek:

Opozicijske SD, LMŠ, Levica in SAB so danes vložile interpelacijo ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa.

STA
Minister za notranje zadeve Aleš Hojs

Zaradi odločitve ministrstva, ki omogoča koncert hrvaškega pevca hrvaškega pevca Marka Perkovića Thompsona, so interpelacijo zasnovali v SD, po usklajevanju z drugimi tremi strankami pa so jo danes dopolnili še z nekaterimi drugimi očitki.

Zlasti v Levici in LMŠ so izpostavili še druge očitke na račun ministra za notranje zadeve. LMŠ je spomnila na kadrovanje, tudi zamenjavo v vrhu Nacionalnega preiskovalnega urada. V Levici so opozorili na "vodenje postopkov proti miroljubnim protestnikom, postopke za aktivacijo vojske na meji in podpis pod pismo notranjih ministrov EU glede relokacije beguncev".

Alešu Hojsu pa v interpelaciji očitajo tudi tvite, s katerimi je "policiji javno sugeriral, na kakšen način naj postopa v določenih konkretnih zadevah in na kakšen način naj 'kaznuje' ravnanja določenih posameznikov".

Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han je že v ponedeljek pojasnil, da je povod za pripravo interpelacije odločitev ministrstva, da ugodi pritožbi zoper vnovično prepoved koncerta Thompsona v Mariboru. To ostaja tudi glavni očitek v interpelaciji.

Minister Hojs je v ponedeljkovem odzivu napovedano interpelacijo ocenil kot politično igro, s katero ga želi opozicija "ideološko oblatiti". Kot je poudaril, je večkrat jasno povedal, da so ustaštvo, fašizem, nacizem in komunizem zavržne ideologije.