Nazaj v zastavljalnico

Švicarji ogorčeni: podjetniki z državno pomočjo odkupujejo luksuzne avtomobile

R.T.
26. 5. 2020, 21.11
Posodobljeno: 26. 5. 2020, 21.30
Deli članek:

Nekdaj so jih zastavili za poplačilo dolgov, zdaj so znova "polni denarja" in jih odkupujejo nazaj.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Švicarski organi pregona preiskujejo domnevno goljufijo, v okviru katere naj bi podjetniki prelisičili državo in pomoč, ki jim je na voljo v času koronakrize, uporabljali za reševanje lastnih jeklenih konjičkov, poroča švicarski Tages Anzeiger. Številni podjetniki naj bi namreč pridobili sredstva iz svežnja pomoči, ki ga je država dala na voljo za oživitev gospodarstva, z denarjem pa naj bi nato nazaj odkupovali svoja luksuzna vozila, ki so jih zastavili v eni znanih zastavljalnic vozil. 

Lastnik zastavljalnice Auto Pfandhaus Cedric Domeniconi je namreč pojasnil, da se je na njegovih vratih od začetka karantene pojavilo večje število poslovnežev, ki so bili nenadoma polni denarja in ki so brez težav nazaj odkupili svoja vozila, vključno s ferrariji, porscheji, rolls roycei, aston martini in mercedesi. 

Švicarska vlada je v okviru svežnja pomoči ponudila več kot 60 milijard švicarskih frankov (dobrih 56 milijard evrov), od katerih jih je 40 milijard (slabih 38 milijard evrov) na voljo v obliki nizkoobrestnih posojil za podjetja, še poroča časnik. »Vemo, da veliko strank krizna posojila uporablja za poravnavo poroštev, ki so jih najprej krili s svojimi avtomobili,« je še dejal Domeniconi, ki v svoji zastavljalnici sicer omogoča posojila do 100.000 švicarskih frankov (dobrih 94.000 evrov). V interventnem zakonu je sicer zapisano, da se državna posojila ne smejo uporabljati za odplačevanje drugih dolgov, a naj bi iznajdljivi podjetniki s finančnimi akrobacijami to vseeno uspešno zaobšli. Hipoteke za avtomobile naj se po navedbah časnika ne bi beležile v registru dolgov, tako so mogoče transakcije, sledljivost podatkov o teh transakcijah pa je močno omejena.