Zanimivosti

Ličila po koncu roka uporabnosti: ne na kožo, le v smeti

T.D.
26. 5. 2020, 21.40
Posodobljeno: 26. 5. 2020, 22.00
Deli članek:

Stari kozmetični izdelki so lahko nosilci številnih bakterij, ki lahko poškodujejo globlje plasti kože, povzročajo vnetja, mozolje, dražijo, sprožijo otekanje ali celo dermatitis.

dreamstime
Kozmetične izdelke shranjujte v suhem, hladnem in temnem prostoru.

Za maskaro ste odšteli veliko denarja. In zdaj ko ji je pretekel rok uporabnosti, se seveda nočete kar tako ločiti od nje. Samo še enkrat se namažem, si govorite, samo še enkrat. A s tem veliko tvegate, saj ličila in negovalni izdelki po predvidenem roku uporabnosti niso samo manj učinkoviti, ampak tudi škodljivi.

Spoznajte simbol odprtega lončka

Vsakemu izdelku se enkrat izteče rok uporabnosti, zato bodite pozorni na zapis, ki je vedno odtisnjen na embalaži, pri kozmetičnih in dekorativnih izdelkih se običajno začne šteti od odprtja. Na embalaži je simbol odprtega lončka in v njem številka mesecev varne uporabe izdelka. Pokvarjen izdelek pogosto prepoznate tudi po videzu. Če krema dobi nenavaden vonj, spremeni barvo, postane bolj tekoča ali grudasta oziroma je kakorkoli drugačna, kot ste je bili vajeni, jo prenehajte uporabljati in jo zavrzite. Pokvarijo se lahko tudi izdelki, ki jim še ni pretekel rok uporabnosti, če ste denimo s prsti vanje vnesli bakterije, te pa so se čezmerno namnožile in pokvarile kremo.

Od enega dneva do treh let

Osnovno pravilo je, da imajo izdelki, ki ne vsebujejo vode (denimo pudri), daljši rok uporabnosti od tistih, ki so narejeni na osnovi vode, saj ta spodbuja razrast bakterij in drugih mikroorganizmov. Zelo občutljivi so tudi izdelki z napisom »brez sintetičnih konzervansov« ali tisti z izvlečki rastlin, sadja in podobnega. Samo pomislite, kako dolgo ostane sadje sveže na vašem pultu, pa vam bo vse jasno!

Da bodo trajali dlje

Da se vam kozmetični izdelki, za katere odštejete veliko denarja, ne bi pokvarili že pred navedenim datumom, se držite naslednjih priporočil, kaj se sme in kaj ne. Shranjujte jih v suhem, hladnem in temnem prostoru. Pred uporabo si umijte roke. Po uporabi tesno zaprite pokrovček. Zavrzite izdelke za oči, če ste imeli vnete. Najbolj striktno se datuma uporabnosti držite pri sončnih kremah, izdelkih za akne in tistih, ki vsebujejo retin-A. Kozmetike ne shranjujte v hladilniku. Običajno so izdelki prilagojeni za shranjevanje na sobni temperaturi. Mraz lahko enako kot vročina skrajša njihovo uporabnost. Ne izpostavljajte jih neposredni sončni svetlobi. Ne delite jih z drugimi. Ne dodajajte jim vode, kadar imate občutek, da so se izsušili. Ne pozabite očistiti pokrovčka, če vam je padel na tla. Uporabite milo in vodo ali ga zdrgnite z alkoholom in posušite.