Ilegalni prehodi meje

Zaradi migrantov se vaščani Zavinka ne počutijo več varno

L. Markelj / Dolenjski list
26. 5. 2020, 20.00
Deli članek:

Migranti dnevno nezakonito prehajajo državno mejo, o čemer govorijo tudi poročila Policijske uprave Novo mesto, saj je kar tretjina ilegalnih migracij v Sloveniji zaznanih na njihovem območju. A veliko je takih, ki jih med prečkanjem naše države ne opazijo.

L. Markelj
Marija Bohte in Amadej Vovk iz Zavinka sta povedala, da se prebivalci njihove vasi v zadnjem času ne počutijo več varne. Ponoči iz gozda za vasjo naskrivaj prihajajo ilegalni migranti.

Vse več ilegalcev zadnje tedne opažajo v dolenjski vasici Zavinek v škocjanski občini, kjer domačini ne spijo več mirno. Skozi Zavinek, ki je z več strani obdan z gozdom, ponoči prehajajo skupine tujcev, ki jih posname tudi skrita kamera enega od vaščanov. Kot pove Marija Bohte, ki živi v zadnji hiši v vasi, čisto blizu gozda, ni več miru in spokojnosti. Ponoči ne more spati, psi lajajo, pogosto je slišala tuje glasove popotnikov, ki gredo mimo, enako ji povedo tudi sovaščani. Marijin vnuk Amadej Vovk doda, da so z bratom in očetom v gozdu večkrat slišali pogovore tujcev in videli lučke. »Migranti imajo nedvomno pomagače, ki dobro poznajo ta teren. Dajejo si znake z baterijami, in ko je varno, krenejo skozi našo vas,« pove. »Ne počutimo se več varne. Pri nas nikoli nismo zaklepali hišnih vrat, zdaj pa jih,« še pojasni Marija. Župan Jože Kapler, ki je tudi vaščan Zavinka, problem pozna. Po njegovih podatkih naj bi šlo v zadnjih tednih skozi vas več kot sto migrantov. »Ljudje si ne upajo več iti v gozd delat, na sprehod, veliko je mladih družin. Želimo si le varnosti in miru,« pravi prvi mož škocjanske občine, ki je tudi eden od podpisnikov nedavnega apela kolegov županov 11 dolenjskih in belokranjskih občin, ki so pozvali pristojne na državni ravni, da se ohrani prioriteta zagotavljanja varovanja južne slovenske meje, o dogajanju pa so obvestili tudi policijo.Upajo, da bo to zaleglo, da se bo stanje umirilo in bodo živeli spet varno ter v miru kot nekoč in da bo policija migrantske poti zajezila. Izkušnje zadnjih let kažejo, da se pritisk ilegalcev v poletnih mesecih le krepi. 

MANJ NEZAKONITIH PREHODOV

Na Policijski upravi (PU) Novo mesto povedo, da so med 1. januarjem in 11. majem na območju uprave izsledili in prijeli 814 tujcev, ki so nezakonito prestopili državno mejo (1106 v istem obdobju lani). Leta 2019 so izsledili 4738 tujcev, ki so nezakonito prestopili državno mejo. Največ tujcev so prijeli na območju Policijske postaje (PP) Črnomelj – 343 (718 v istem obdobju 2019), sledijo območje PP Brežice – 184 tujcev (112), Metlika – 114 tujcev (138), Šentjernej – 72 tujcev (53), Krško – 72 tujcev (47) ter Novo mesto – 30 tujcev (35).»Glede na isto obdobje preteklega leta na našem območju zaznavamo 26-odstotni upad števila nezakonitih prehodov, in sicer na območju vseh policijskih postaj, razen na območju Posavja (PP Brežice in PP Krško) in PP Šentjernej. Še vedno največ tujcev poskuša nezakonito prestopiti državno mejo na območju Bele krajine (več kot polovico vseh prijetih tujcev) in Posavja (več kot četrtina prijetih tujcev). Na območju PP Novo mesto in PP Šentjernej, kjer državna meja poteka na območju Gorjancev, so policisti letos izsledili 102 tujca, v istem obdobju lanskega leta pa 88 tujcev. Tujce, ki nezakonito prestopijo državno mejo na območju Gorjancev, policisti izsledijo na širšem območju, v nekaj primerih tudi na območju občine Škocjan,« pravi Alenka Drenik, predstavnica za odnose z javnostmi na PU Novo mesto in samostojna policijska inšpektorica. Največ, 257 nezakonitih prehodov meje so policisti obravnavali januarja, marca in aprila pa je število močno upadlo in ni doseglo niti polovice lanskih nezakonitih prehodov meje v teh mesecih. Na število so vplivale tudi izredne razmere, povezane z ukrepi, namenjenimi zajezitvi pandemije covid-19. Drenikova zagotavlja, da policisti pomembno nalogo varovanja državne meje opravljajo zavzeto in odgovorno. Na podlagi analize razmer in ocene stanja razporejajo ustrezno število policistov ter pripadnikov Slovenske vojske na območju državne meje in razporejajo tehnična sredstva. Policisti se odzovejo ob vsaki zaznavi tujcev in vsakem obvestilu občanov, ki tujce opazijo. »Aktivnosti za izsleditev izvajajo 24 ur dnevno, v vseh vremenskih razmerah in na zahtevnih ter obširnih območjih. Policistom pomoč pri varovanju meje zagotavljajo tudi policisti drugih policijskih postaj z območja Policijske uprave Novo mesto, vodniki službenih psov PP VSP Novo mesto, pomožni policisti, pripadniki Slovenske vojske, občasno tudi policisti drugih policijskih uprav in policisti Specializirane enote za nadzor državne meje,« pravi Drenikova.