Kršitev ukrepov

Družinski sprehod na pokopališče jih je stal 1000 evrov

R.T.
26. 5. 2020, 19.29
Deli članek:

V nemški zvezni deželi Baden-Württemberg, natančneje na območju Stuttgarta, so oblasti neko družino zaradi sprehoda po žepu udarile s 1000 evrov težko kaznijo.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Zakonca sta se skupaj s hčerkama in njunim dedkom sprehajala do pokopališča, ko jih je ustavila policijska patrulja. Časnik Stuttgarter Zeitung je poročal, da se je družina po lastnih navedbah po sprehajalni poti premikala v dveh skupinah, dve osebi v prvi in tri v drugi vrsti. Šele ob prihodu policistov naj bi se drug drugemu približali. Kršitev varnostnih ukrepov! Tako so odločili policisti in jih popisali, družina pa je pozneje na dom prejela obvestilo o storjenem prekršku, na katerem je bila zapisana globa. 200 evrov po glavi. 

Obrazložitev? Čeprav gre za osebe, ki so od glave do pete v sorodstvenem razmerju in ki so tudi sicer v času karantene ohranjale tesne stike, pa ne živijo v istem gospodinjstvu. V tej nemški deželi namreč velja, da se lahko, ko prestopijo prag, brez varnostne razdalje najmanj 1,5 metra skupaj gibajo le osebe iz dveh ločenih gospodinstev. Zadevna družina živi ločeno v štirih. Oče, ki sicer razume, da je treba spoštovati splošne higienske zahteve, je za časnik pojasnil, da pa ne razume »arbitrarne narave« tega ukrepa. »Kaj imajo ti ukrepi opraviti s preprečevanjem širjenja virusa?« se sprašuje. Pri tem poudarja, da odlok omogoča tudi izrek nižje kazni, in sicer 100 evrov po glavi, a družina ni bila deležna niti te milosti. Kot v Sloveniji, tudi v Avstriji in Nemčiji vse več ljudi potestira zaradi neživljenjskosti nekaterih ukrepov, ki so jih vlade uvedle za preprečevanje širjenja novega koronavirusa. Da bi se izognila morebitnega pravnega spora, je družina kazen raje poravnala. V zadnjih tednih sicer ukrepe rahljajo tudi v Nemčiji. Že od 4. maja so znova odprti muzeji, cekve, frizerski in kozmetični saloni. Bili so prvi v Evropi, ki so dovolili nadaljevanje nogometnega prvenstva, ukrepe omejevanja socialnih stikov pa nameravajo odpraviti konec junija.