"Trst ni bil osvobojen 25. aprila 1945, ampak dejansko 12. junija istega leta. To je bil prvi dan, ko je Trst začel živeti kot svobodno mesto, pa čeprav je temu sledilo še devet let anglo-ameriške uprave. 12. junij je pravi datum osvoboditve - od vojne, fašizma, nacizma in tudi od komunizma jugoslovanske federacije," je predlog utemeljil tržaški podžupan Paolo Polidori iz desne stranke Liga.

Jugoslovanska vojska je pred 75. leti, 12. junija 1945, po 40 dneh zapustila mesto in ga predala zavezniški vojaški upravi.

Do predloga za uvedbo omenjenega dneva prihaja le nekaj dni potem, ko je skrajno desna stranka Bratje Italije, ki je v tržaški mestni upravi član koalicije, zavzela odločno stališče proti vračanju slovenskega Narodnega doma Slovencem v Italiji, še poroča Primorski dnevnik.

13. julija letos bo minilo sto let od požiga slovenskega Narodnega doma v Trstu. Predvideno je, da naj bi takrat Italija stavbo Narodnega doma predala v last krovnih organizacij slovenske manjšine. Ob stoti obletnici požiga naj bi mesto obiskala predsednika Slovenije in Italije, Borut Pahor in Sergio Mattarella ter simbolno potrdila dogovor o vrnitvi.

Glede vračanja Narodnega doma je tržaški župan za Primorski dnevnik sicer dejal, da ta pripada slovenski narodni skupnosti v Italiji, in dodal, da to tudi določa zaščitni zakon iz leta 2001. Dipiazza je tudi večkrat poudaril, da namerava upoštevati in udejanjiti zakonske predpise.