Tožba

Banka Anglije sedi na milijardi dolarjev venezuelskega zlata, a ga noče izročiti

B.K.
22. 5. 2020, 10.08
Posodobljeno: 22. 5. 2020, 10.13
Deli članek:

Venezuela toži britansko centralno banko, ker ji ta noče izročiti za 930 milijonov evrov zlatih palic, ki jih Venezuela tam hrani že desetletja.

Profimedia
Zlate palice shranjene v trezorju Banke Anglije v Londonu.

Venezuelska centralna banka (BCV) je proti Banki Anglije (BoA) vložila tožbo, v kateri od nje terja eno milijardo ameriških dolarjev odškodnine, ker ji vodstvo banke noče izročiti tamkaj shranjenih zlatih palic, poroča finančni časnik Financial Times.

Caracas je več desetletij v trezorje Banke Anglije polagal svoje zlate rezerve. Do njih so nato skušali priti leta 2018, ko je državo pestila visoka inflacija, a banka shranjenega zlata venezuelski vladi ni hotela izročiti, niti ji ni hotela vrednosti zlata izplačati kako drugače.

"Za zavrnitev [izročitve oziroma izplačila] ni podlage, ali vsaj ne zadostne podlage," piše v tožbi Venezuelske centralne banke. Dejanja britanske centralne banke "so Centralni banki Venezuele odvzele dostop do njenih zlatih rezerv in to v času nacionalne in globalne krize."

BCV ob tem zagotavlja, da bodo sredstva iz prodaje zlatih rezerv kanalizirana v Program Združenih narodov za razvoj, da jih bo ta mednarodna agencija lahko uporabila za nakup zdravstvene opreme in zdravil v boju proti širitvi novega koronavirusa.

Združeni narodi so v svojem boju proti širitvi covida-19 Venezuelo opredelili kot "prednostno državo" za pomoč. Njen zdravstveni sistem je namreč krhek, mnogim bolnišnicam pa primanjkuje osnovne zaščitne opreme. Dostop do njenega zlata je za to državo še toliko bolj nujen po tem, ko je Mednarodni denarni sklad (IMF) nedavno zavrnil prošnjo venezuelske vlade za 5 milijard ameriških dolarjev visoko posojilo, za potrebe boja proti covidu-19.

BoE, ki tožbe ni komentirala, je sicer osma najstarejša banka na svetu, ki je od leta 1946 v lasti države. V trezorjih ima nakopičenih približno 400.000 zlatih palic, v skupni vrednosti približno 200 milijard britanskih funtov. je druga največja zakladnica zlata na svetu, takoj za ameriško Federalno banko v New Yorku.