Washington trdi, da Moskva krši pogodbo, ker ne dovoli poletov nad določenimi območji, vključno z rusko eksklavo Kaliningrad. "Rusija se ni držala pogodbe," je včeraj Trump zatrdil novinarjem. "Dokler je ne bodo spoštovali, se umikamo," je dejal. "Niso nam dovolili poletov nad vojaškimi vajami," pa je marca zatrdil ameriški obrambni minister Mark Esper.

Na ruskem zunanjem ministrstvu so v odzivu sporočili, da je umik iz dogovora neutemeljen. "Ni prvič, da skušajo ZDA stvari predstaviti, kot da Rusija krši nekaj, da bi to uporabile kot izgovor za umik iz dogovorov o nadzoru nad orožjem," so poudarili.

Poteza ZDA bo najbolj škodovala Evropi

Namestnik ruskega zunanjega ministra Aleksander Gruško je ob tem dejal, da bo umik škodoval sistemu vojaške varnosti v Evropi. "Naše stališče je povsem jasno in nespremenljivo - ameriški umik iz pogodbe bo samo še en velik udarec sistemu vojaške varnosti v Evropi, ki so ga oslabile že prejšnje poteze te administracije," je poudaril. Pri tem je omenil odstop ZDA od dvostranske pogodbe o omejitvi jedrskih raket srednjega dosega (INF).

"Ta korak ne bo oslabil zgolj strateške stabilnosti in vojaške varnosti v Evropi, ampak bo škodoval tudi interesom drugih pogodbenic tega evropskega dogovora," je še izpostavil Gruško. Dodal je, da Moskva še ni prejela uradnega obvestila ZDA o umiku.

Trump naj bi Moskvo o umiku iz pogodbe obvestil danes. Umik bo uradno začel veljati čez šest mesecev.

Pogodba o odprtih zračnih prostorih je bila podpisana leta 1992, veljati pa je začela 1. januarja 2002. Trenutno v njej sodelujejo ZDA, Rusija in še 32 drugih držav, večinoma članice zveze Nato. Slovenija je k pogodbi pristopila leta 2004 in od takrat izvaja lete nad ozemljem drugih držav ter sprejema prelete drugih držav nad slovenskim ozemljem.

Namen pogodbe je krepitev varnosti in zaupanja v evroatlantskem prostoru. Pogodba določa režim zračnega opazovanja in snemanja, uporabo in razširjanje pridobljenih informacij. Vsaka pogodbenica ima pravico izvajati opazovalne lete nad ozemljem drugih držav pogodbenic in dolžnost sprejemati opazovalne lete nad svojim ozemljem s strani drugih držav v skladu z določenimi kvotami.

Trump je doslej ZDA umaknil že iz več drugih mednarodnih pogodb in dogovorov, med drugim pariškega podnebnega sporazuma in mednarodnega dogovora o iranskem jedrskem programu.