Sum na okužbo

Sum na okužbo ovržen, vrtec in osnovna šola v ponedeljek odpirata vrata

S.R.
22. 5. 2020, 08.28
Posodobljeno: 22. 5. 2020, 09.45
Deli članek:

Župan občine Radenci Roman Leljak je ponoči spremenil svojo odločitev, zdaj pa so sum na okužbo ovrgli tudi pristojni, osnovna šola in vrtec na Kapeli se zato v ponedeljek znova odpirata.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Včeraj smo poročali, da po ponovnem odprtju po epidemiji danes vrata znova zapirata osnovna šola in vrtec na Kapeli v občini Radenci. Tako je včeraj, ko se je pojavil sum okužbe z novim koronavirusom pri enem od staršev otrok v vrtcu, odredil župan občine Radenci Roman Leljak. Dodal je, da bo več znano, ko bodo okužbo bodisi potrdili bodisi ovrgli, takrat naj bi tudi odločili, ali bosta ustanovi v ponedeljek znova odprti.

Ponoči so sprejeli novo odločitev, potem ko je bil župan deležen kritike direktorja Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Milana Kreka. Ta je v oddaji 24ur zvečer pojasnil, da se mu ne zdi prav, da je župan ukrepal tako hitro. Kot je pojasnil, naj bi že ponoči izvedeli, ali je oseba okužena, posledično pa bi lahko pravočasno sprejeli ustrezne ukrepe. Leljak je nato ponoči odločil, da se šola in vrtec v ponedeljek ne glede na rezultat testa odpirata.

Zdaj je sicer že jasno, da pri staršu ni šlo za okužbo z novim koronavirusom. Kot so v izjavi za javnost zapisali v Osnovni šoli Kapela, je bil sum na okužbo ovržen, zato v ponedeljek nadaljujejo z zastavljenim delom. "Še naprej bomo spoštovali in izvajali ukrepe Nacionalnega inštituta za javno zdravje, delali tako, da bodo otroci napredovali v znanju in skrbeli za njihovo dobro počutje. Poleg učencev prvega triletja se nam bodo za tri tedne in en dan priključili učenci 9. razreda, ki letos zaključujejo s šolanjem v Osnovni šoli Kapela," so še zapisali.

Kakšna so sicer navodila?

Leljak je ponoči, še preden je bil rezultat testa znan, z novim zapisom na družabnem omrežju pojasnil, da je svojo odločitev spremenil. Dejal je, da bo glede na nova navodila direktorja NIJZ danes zjutraj sklep ne glede na rezultat testa umaknil. Ob tem se je še obregnil ob manko navodil za ravnanje v takem primeru.

Zapisal je še naslednje: 

"Šola se bo normalno nadaljevala vključno z devetletniki v ponedeljek 24.5. 

Dejstvo pa je, da ravnatelji, pa tudi župani od istega tega Nacionalnega inštituta nismo dobili nobenih navodil, kako ravnati v primeru utemljenega suma virusa v vrtcih ali šolah. Lahko bi napisali, da so oni edini pristojni oziroma se lahko reagira samo po potrjenem virusu. 

Sedaj je najlažje netaktno obtožiti župana, da je ravnal napačno. 

Osebno se sicer ne strinjam. Menim, da takrat, ko je in bo v šoli potrjen virus, je vse prepozno. Dokaz za to so bili domovi za ostarele, ko virusa niso znali zajeziti. Dokaz so tudi dogodki v vrtcu v Grazu pred nekaj dnevi. 

Preventivni ukrepi so edini uspešni. 

Osebno sem prepričan, da na ta način zaposlene v šolskem sistemu najbolj izpostavljamo morebitnemu drugemu valu okužbe. Ali se bodo učitelji in vzgojitelji počutili dovolj varno? Ne vem! Ali bodo otroci varni? Po mojem ne. 

Vse bolj bodo imeli prav tisti, ki trdijo, da ukrepi sploh niso bili potrebni. 

Umaknil bom tudi svojo prepoved o pripravi hrane šolam za zunanje goste do konca letošnjega šolskega leta. Z ukrepom sem želel zmanjšati možnost okužbe preko naročnikov. 

Srčno upam, da bo v Radencih jutri test negativen in bomo ostali na 0 primerov."