Mjanmar

Stotine milijonov tablet, tone kristalov in kilogrami heroina - to je največji zaseg drog v zgodovini države

B.K.
20. 5. 2020, 09.16
Posodobljeno: 20. 5. 2020, 09.20
Deli članek:

Mjanmarska policija je v obsežni operaciji zasegla 18 ton prepovedanih narkotikov. Gre za največji zaseg v tem delu Azije doslej.

Reuters
Zaseg prepovedanih narkotikov v Mjanmaru.

Po navedbah Urada združenih narodov za droge in kriminal (UNODC) je mjanmarska policija zasegla metamfetamine, metilfetanil in "več drugih drog, ključnih kemikalij za izdelavo in več nelegalnih laboratorijev." Zasegli so dobrih 193 milijonov tablet metamfetaminov, več kot pol tone metamfetaminskih kristalov, dobrih 600 kilogramov efedrina, skoraj 4.000 litrov metilfetanila, slabih 300 kilogramov heroina, 600 kilogramov opija, 49 kilogramov morfija ter slabih sedem kilogramov ketamina, poroča revija Diplomat.

V operaciji, ki je potekala med 20. februarjem in 9. aprilom, so sodelovali tudi predstavniki mjanmarske vojske.

Reuters
Zaseg prepovedanih narkotikov v Mjanmaru.

Oblasti so pridržale 33 ljudi, med katerimi so bili tako domačini kot tujci.

"Danes lahko potrdimo, da je proizvodnja in trgovanje z drogami v tem predelu mnogo večja, kot smo mislili. Ne gre le za tablete in kristale metamfetamina. Proizvajajo tudi sintetične opiate in to v količinah, ki si jih nihče ni predstavljal," je dejal regionalni predstavnik  UNODC Jeremy Douglas. "Jasno je, da takšna mreža proizvodnih obratov ne bi bila mogoča brez udeležbe in financiranja večjih mednarodnih organiziranih kriminalnih skupin."

Reuters
Zaseg prepovedanih narkotikov v Mjanmaru.

Oddaljena območja Mjanmara so že dolgo priljubljeni za proizvodnjo sintetičnih drog. Te se nato znajdejo na azijskih trgih pa tudi drugod po svetu. Mjanmar je sicer ena izmed držav v tako imenovanem "zlatem trikotniku," območju celinske jugovzhodne Azije, kjer se stikajo meje Tajske, Laosa in Mjanmara, in ki je že dolgo pomemben center za proizvodnjo mamil.