Turist bo pričakoval več za svoj denar

Južni sosedje ne bodo odpisali italijanskih turistov, rešilna bilka vendarle Nemci in Avstrijci?

A.S.
20. 5. 2020, 09.02
Posodobljeno: 20. 5. 2020, 09.16
Deli članek:

Številni Slovenci se bodo na dopust odpravili k južnim sosedom. Kdo jim bo delal družbo?

Profimedia
Hrvaški turistični biser Dubrovnik.

Največja žrtev koronakrize je zagotovo turizem. To postavlja dodatne izzive tudi za hrvaško gospodarstvo, kjer se kot poroča portal Index, "vsaka peta kuna obrne prav v turističnem sektorju".

Čeprav bo upad turističnega prometa znaten pa južni sosedje ne mislijo obupati. "Prav Italija in Španija, med Evropejci najbolj priljubljeni destinaciji, imata največ okuženih in umrlih zaradi koronavirusa, turisti bodo zato manj obiskovali letovišča v teh državah. Grčija in Turčija, velika konkurenta, nista občutili tolikšnih posledic zaradi pandemije, vendar ima Hrvaška dodatno prednost - bližje je državam, od koder prihaja največje število turistov," je ocenil strokovnjak hrvaškega svetovalnega podjetja MKPS in navedel, da bodo turisti v večji meri potovali z osebnim avtomobilom, kar je prav tako v prid Hrvaški. 

Na Hrvaškem želijo počitnice letos preživeti tudi mnogi Slovenci. Po neuradnih podatkih imajo slovenski državljani na Hrvaškem v lasti približno 110.000 stanovanj, hiš in počitniških hiš, večinoma v hrvaški Istri in na Kvarnerju.

Svetovalka Inštituta za turizem Sanda Čorak je prav tako mnenja, da turistična sezona ni izgubljena. Gosti še vedno namreč ne odpovedujejo obstoječih rezervacij za  julij in avgust. "Situacija se nenehno spreminja, pred enim mesecem smo bili prepričani, da ne bo nič od turizma, sedaj se je to spremenilo. Velik uspeh bo, če uspemo priti do 50 odstotkov lanskega turističnega prometa - to je okoli pet milijard evrov," je povedala za omenjeno hrvaško spletno stran. Zavedajo se, da se bo letošnja turistična sezona občutno razlikovala od drugih, pomembno vlogo bosta imela tudi september in oktober, seveda ob ugodni epidemiološki sliki. Turistični minister Gari Cappelli medtem meni, da bo turistična sezona ob ugodnih pogojih prinesla največ štiri milijarde evrov. Zavedajo se tudi, da bo turist tokrat pričakoval več za svoj denar.

Od domačih gostov ne pričakujejo čudežev, rešilno bilko bodo tudi tokrat predstavljali tujci. To se predvsem nanaša na Nemce in Avstrijce, pa tudi na Poljake, Čehe in Slovake ter državljane sosednjih držav. Čorakova pa verjame, da se tudi italijanskih turistov ne sme odpisati, "ne glede na to, kaj bi si nekdo na Hrvaškem mislil o tem". Izzive predstavljajo tudi programi v Nemčiji in Avstriji, ki državljane spodbujajo, da dopustniške dni preživijo na domačih tleh in tam potrošijo svoj denar. Cappelli je objavil načrt odpiranja mej in v torek za oddajo Dnevnik na hrvaški Nova TV povedal, da se bodo do konca junija hrvaške meje odprle za nekatere ostale države iz neposredne okolice, sredi julija pa bo prihod omogočen tudi Nemcem in ostalim evropskim državljanom.

Možnosti za reševanje letošnje turistične sezone vidijo v luksuznih hotelih, ki nudijo več zasebnosti, majhnih hotelih ter v osamljenih hišah v naravi. Gosti si bodo namreč želeli biti bolj oddaljeni od drugih, zato obstaja možnost, da bodo hoteli s številnimi sobami i apartmajski kompleksi samevali.

Nedavna priporočila epidemiologov, da bi se štelo ljudi v morju in preverjalo oddaljenost kopalcev na plažah, pa ne doprinašajo k atraktivnosti dopustovanja v južni sosedi Slovenije, zato si zaposleni v turističnem sektorju želijo bolj natančnih napotkov in navodil.