Neenotni strokovnjaki

Švedi znova proti vetru, obrazne maske v javnem prevozu niso potrebne

S.R.
15. 5. 2020, 09.50
Posodobljeno: 15. 5. 2020, 09.58
Deli članek:

V več evropskih državah, vključno s Slovenijo, je uporaba obrazne maske v javnemu prevozu obvezna. Enako je v zadnjih smernicah svetovala Evropska komisija.

Profimedia
Podzemna železnica v Stockholmu 21. aprila, ko je bila epidemija že v polnem razmahu.

Švedi, ki so se tudi boja z epidemijo lotili na svoj, nekonvencionalen način, na zadevo gledajo drugače. Mask sicer ne prepovedujejo, a je v njihovih smernicah zapisano, da »v vsakdanjem življenju niso potrebne,« poroča The Local. 

Kot je na novinarski konferenci 13. maja izjavil Johan Carlson iz švedske agencije za javno zdravje, »obrazne maske v javnih prostorih ne zagotavljajo večje zaščite prebivalstva.« Po mnenju švedskih zdravstvenih organov je v boju proti novemu koronavirusu ključno upoštevanje medsebojne razdalje, temeljito umivanje rok ter to, da se ljudje ne dotikajo obraza in da v primeru simptomov ostanejo doma. S tem se seveda strinjajo tudi strokovnjaki v drugih državah, kjer na obvezno nošenje maske gledajo zgolj kot dodaten ukrep, ki prispeva k zaščiti. Švedi medtem opozarjajo, da bi lahko bili ljudje zaradi maske oziroma »lažnega občutka varnosti« manj dosledni pri upoštevanju zgoraj navedenih, bolj pomembnih ukrepov. Švedska agencija za javno zdravje je na svojem spletišču navedla še, da uporaba maske - ker bo osebo srbelo ali si jo bo želela naravnati - celo poveča verjetnost, da se bo dotaknila obraza. Kot je na drugi strani zapisano na spletišču slovenskega Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), »raziskave kažejo, da so osebe, ki jih nosijo, bolj previdne in ne segajo z rokami k ustom in očem, s tem pa maska osebo, ki jo nosi, lahko zaščiti pred okužbo.« 

V primeru kužnih?

Bolj sporna je trditev glavnega epidemiologa v državi Andersa Tegnella, ki pravi, da se lahko »virus nakopiči v maski, ko pa jo snamete, ga prenesete na roke in ga širite naprej.« Stroka je sicer glede uporabe maske v primeru oseb, ki so okužene in kužne, precej soglasna, da v tem primeru preprečuje nadaljnje širjenje. Da bi preprečili prenos bakterij in virusov pri svojem delu, maske sicer redno uporabljajo zdravniki, a so te maske načeloma drugačne in kakovostnejše od lahkih mask za enkratno uporabo, ki so na voljo v lekarnah, še dodajajo pri The Local. »Obrazne maske so lahko učinkovite v primeru večjih aerosolne delcev, a nič ne kaže, da bi lahko pomagale pri zaščiti pred virusi, ki se prenašajo po zraku,« je še dejal kontroverzni Tegnell. 

Glede te tematike je nekoliko dvoument tudi Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC). Tam sicer priznavajo, da lahko obrazne maske, celo tiste, ki so izdelane doma, pri asimptomatičnih bolnikih ob pravilni uporabi pomagajo pri preprečevanju širjenja okužbe, čeprav morda samega uporabnika maske pred okužbo ne zaščitijo. Vladam so zato svetovali, da bi lahko bile maske pri tem uporabne. »Obrazna maska lahko pomaga omejiti širjenje okužbe v skupnosti tako, da omeji izločanje kapljic iz dihalnih poti v primeru okuženih posameznikov, ki morda niti ne vedo, da so okuženi, in še preden se pri njih pojavijo kakršni koli simptomi,« so zapisali aprila.