Prvi v Evropi

Epidemije je uradno konec prvega junija! Ne bo več denarcev iz prvega paketa pomoči, še pa veljajo zaščitni ukrepi

G.G.
15. 5. 2020, 09.26
Posodobljeno: 15. 5. 2020, 12.17
Deli članek:

Formalni konec epidemije še ne pomeni, da prenehajo veljati zaščitini ukrepi in omejitve, s katerimi preprečujemo razmah tega zoprnega koronavirusa.

Bobo
V gostinskih lokalih seveda še naprej veljajo nova pravila. Epidemija gor ali dol.

Včeraj pozno zvečer je vlada razglasila konec epidemije, saj vsi kazalniki kažejo na umirjanje širjenja koronavirusa v populaciji. Zaščitni oziroma samozaščitni ukrepi in priporočila pa ostajajo v veljavi. Fizična distanca v javnosti, obvezno nošenje mask v trgovinah, razmik stolov med mizami v lokalih, pa tudi prepoved zbiranja na javnih mesti, kar pa bo kmalu spremenjeno in bo meja zvišana na 50 ljudi. Med najpomembnejše ukrepe za omejitev širjenja okužba pa mnenju Nacionalnega urada za javno zdravje šteje testiranje obolelih, izolacija bolnih, iskanje kontaktov, odrejanje karantene za visoko rizične tesne kontakte, higieno rok in kašlja ter spoštovanje fizične distance.

Konec epidemije, konec prvega paketa pomoči

S koncem epidemije se konča večina ukrepov iz prvega paketa za blaženje posledic krize. S tem je konec nadomestila za čas, ko so delavci na čakanju, oprostitve plačila za pokojninsko zavarovanje, kriznega dodatka in univerzalnega dohodka za samozaposlene osebe. Ukrepi se iztečejo s koncem maja. Če vlada do polnoči epidemije ne bi preklicala, bi se podaljšali za mesec dni.

Ni več karantene na mejah

Odločitev pa prinaša spremembo tudi na mejah. Pri prihodu v Slovenijo za državljane Slovenije in drugih držav EU ni več predvidena karantena. Za državljane tretjih držav pa, a so pri tem izvzete nekatere skupine, denimo diplomati in delavci v tovornem prometu. Na več kontrolnih točkah na cestnih povezavah z Avstrijo, Italijo in Madžarsko bo možen prehod meje. Kontrolne točke na letalskih povezavah za mednarodni zračni promet pa so Letališče Jožeta Pučnika Ljubljana, Letališče Edvarda Rusjana Maribor in Letališče Portorož, določa nocoj sprejeti odlok. Kontrolni točki na pomorskih povezavah za mednarodni pomorski promet sta mejni prehod za mednarodni pomorski promet Koper in Piran.

Upravljalci letališč in pristanišč bodo morali zagotoviti pogoje za vzpostavitev kontrolne točke in izvajanje higienskih ukrepov za preprečevanje širjenja novega koronavirusa v skladu z zahtevami Nacionalnega inštituta za javno zdravje, je še določila vlada.

Če oseba ob prihodu v Slovenijo navaja, da je okužena z novim koronavirusom ali ima očitne bolezenske znake, ji policija da navodilo za takojšnjo obvezno vzpostavitev telefonskega stika z izbranim osebnim zdravnikom ali službo nujne medicinske pomoči.