Vzrok nesreče še vedno ni znan

Nesreča pri Zadru vzela življenji 31-letnega nadporočnika Marka in 25-letnega poročnika Luka: "Bila sta zaljubljena v letenje"

A.S.
8. 5. 2020, 08.32
Posodobljeno: 8. 5. 2020, 08.39
Deli članek:

Vzrok nesreče še vedno ni znan.

MORH
Marko Novković in Luka Jagatić

Spomnimo:

Včeraj je okoli 16. ure v bližini Zadra med urjenjem strmoglavilo šolsko letalo zlin 242-l hrvaške vojske. Umrla sta 31-letni nadporočnik Marko Novković, izkušen vojak in inštruktor letenja, ter 25-letni poročnik Luka Jagatić, ki se je učil pilotirati.

Vzrok nesreče ni znan, z omenjenim šolskim letalom hrvaške vojske doslej ni bilo težav.

Ministrstvo in Hrvaška vojska sta izrazila sožalje. "Nadporočnik Novković in poročnik Jagatić sta bila zaljubljena v letenje. Svoje težnje in znanje sta usmerila v obvladovanje pilotskih veščin," so navedli v MORH. 

Nadporočnik Marko Novković, rojen v avstralskem Melbournu, je bil tudi član akrobatske vojaške letalske skupine Krila oluje (Krila nevihte). Iz Avstralije se je, kot poročajo hrvaški mediji, vrnil, da bi "letel za Hrvaško". Živel je v Zadru.

Poročnika Jagatić je bil pripadnik hrvaške vojske od lanskega leta. Rodil se je v Peskovcu, kjer je tudi živel. Na Hrvaški vojni univerzi je zaključil študij vojnega inženirstva in dobil čin poročnika. Šlo naj bi za enega najboljših kadetov, ki je prve polete opravil marca letos. Med urjenjem je opravil tudi samostojne polete.