POSVETOVALNO TELO

S kom vse se Počivalšek spušča v reševanje slovenskega turizma

Luka Tetičkovič
8. 5. 2020, 06.54
Deli članek:

Škarje in platno ostajata v rokah ministra Zdravka Počivalška. Novoustanovljeni svet za turizem je zgolj posvetovalni organ ministrstva.

STA
Počivalšek in Misja med spustom po toboganu.

»Gre za formalizirano obliko že do zdaj zelo tesnega in dobrega sodelovanja med ministrstvom, pristojnim za turizem, in omenjenimi deležniki,« sporočajo z ministrstva.

Helena Cvikl – MGRT

Svet za turizem je v začetku tedna pripravil predloge za tretji paket državne pomoči gospodarstvu, ki bo v največji meri namenjen področju turizma. Pripravljajo pa še tako imenovane koronastandarde – s katerimi se bosta zagotavljala varnost in zdravje tako delavcev v turizmu kot potrošnikov. Na prvi seji sveta je bil v ta namen prisoten tudi Milan Krek, vršilec dolžnosti direktorja NIJZ.

Cviklova v svetu sedi kot vršilka dolžnosti generalne direktorice direktorata za turizem na ministrstvu za gospodarstvo. Cviklova je lani neuspešno kandidirala na listi stranke SMC za evropske volitve. Pol leta mandata, za kolikor časa lahko direktorat vodi vršilec dolžnosti, se ji je tehnično sicer že izteklo. Cviklova je pred tem ravnateljevala na Višji strokovni šoli za gostinstvo in turizem v Mariboru, a po 19 letih ni dobila ponovnega mandata. Takrat so tretje osebe za medije ocenjevale, da je to neverjetno, saj so Cviklovi vzeli ladjo, ki jo je sama zgradila. Ladjo so ji vzeli z dvema glasovoma zanjo in osmimi proti njej.

Maja Pak – Slovenska turistična organizacija

Najbolj prepoznaven rezultat Pakove na čelu STO je uveljavitev Zelene sheme slovenskega turizma, prek katere ponudniki storitev pridobijo certifikat skladnosti. Namen tega je biti praktično orodje za ocenjevanje destinacij s primerljivimi v svetu. Pakovo prištevajo med vodilne dame slovenskega turizma.

Andrej Prebil – GZS

Prebil v svetu za turizem sodeluje kot predsednik Turistično gostinske zbornice Slovenije pri Gospodarski zbornici Slovenije. A v resnici gre za preverjen političen kader, ki je bil pred tem nastavljen tudi na vrh Družbe za upravljanje terjatev bank. Pred tem je opravljal vodstvene funkcije v Hotelih Bernardin ter v Sava Turizmu in turističnih podjetjih znotraj sistema ACH. O njegovi politični sprejemljivosti priča tudi dejstvo, da ga je vlada pred kratkim imenovala še v programski svet RTV Slovenija.

Blaž Cvar – OZS

Cvar je predsednik Sekcije za gostinstvo in turizem pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS). V zadnjih dneh je izrekel več kritik na račun previdnostnih ukrepov, ki se jih morajo držati gostinci. Zaprtih je namreč ostala polovica lokalov, Cvar zato za vzgled postavlja avstrijske ukrepe, po katerih smejo za eno mizo sedeti do štirje odrasli, pri čemer mora biti med skupinami najmanj en meter razdalje. Pri nas smejo za isto mizo sedeti le člani istega gospodinjstva.

Miha Kovačič – Kongresnoturistični urad

Kovačič je že četrti mandat zapovrstjo na čelu zavoda Kongresnoturistični urad, ki se ukvarja predvsem s standardizacijo ponudbe kongresnega turizma. Država je poslovna srečanja in dogodke opredelila kot pomembnejšo gospodarsko panogo, tako je svoj sedež pri mizi dobil tudi Kovačič.

Peter Misja – Turistična zveza Slovenije

Misja je podpredsednik Turistične zveze Slovenije. To funkcijo je zasedel po tem, ko je bil osem let njen predsednik. Misja prihaja iz Podčetrtka, kjer opravlja funkcijo župana. S sokrajanom Počivalškom sta v dobrih odnosih, o čemer priča tudi fotografija, na kateri se skupaj s Počivalškom spuščata po toboganu. V izjavi po prvem zasedanju je opozoril, da mora pomoč do tistih, ki so je potrebni, do česar v preteklosti ni prihajalo.

Gregor Jamnik – Združenje hotelirjev Slovenije

Jamnik je predsednik Združenja hotelirjev Slovenije in velja za uglednega strokovnjaka. Svojo kariero je začel kot receptor v Hotelu Slon in kmalu prilezel vse do mesta direktorja tega hotela. Jamnik je v preteklosti opozarjal, da država nima izdelane strategije, kaj s hotelskimi podjetji sploh početi. Po prvi seji sveta je nastopil kot njegov govorec in pojasnil, da bo kriza v turizmu trajala vsaj še prihodnje leto ali dve.