Iskalci, pozor!

V Zlatoličju bo spet mogoče iskati zlato

Karmen Grnjak
7. 5. 2020, 21.05
Deli članek:

V Zlatoličju so se odločili, da bodo obudili tradicijo izpiranja zlata. Tako se v prihodnje na tem območju obeta ureditev prostora za izkopavanje, nabavili pa bodo tudi primerne tradicionalne pripomočke.

Profimedia
Pred več kot sto leti je na Dravi zlato izpiralo kar 200 izpiralcev.

»Zgodbe o najdbah zlata v dravskih naplavninah segajo v šesto stoletje pred našim štetjem. Zanimiv in kar presenetljiv za današnje razmere je podatek, da je v letih 1907 in 1908 na Dravi zlato izpiralo okoli 200 izpiralcev,« je dejal župan Bojan Kirbiš. Prav tako zgodovina priča o starih dobrih časih izpiranja zlata na območju Zlatoličja. Od tod naj bi kraj tudi dobil svoje ime. Ponosni na izročilo preteklosti so si na Občini Starše zadali cilj, obuditi zgodbe o zlatokopih.Vizija občine zajema ureditev prostora v Zlatoličju ob kapelici, kjer bodo postavili klopi in koše. »Prav tako bomo uredili cesto do reke Drave in nabavili starinsko opremo za izpiranje zlata. Za udeležence bomo zagotovili še drugo opremo, kot so oblačila, obutev in drugi delovni material. Pripravili bomo vse potrebno za izvedbo delavnic o izpiranju zlata iz reke Drave za strokovne, lokalne in poslovne udeležence,« je še pojasnil Kirbiš.

Skoraj 41.000 evrov za uresničitev projekta

Pri uresničitvi vizije bodo pomagali Športno društvo Zlatoličje, Turistično društvo Starše in podjetje Gradnje Starše, d. o. o. Partnerji v projektu bodo zagotovili dobrih 11.000 evrov, levji delež pa so pridobili na razpisu LAS Lastovice v začetku leta. Za projekt pod nazivom Zlata Drava so na razpisu prejeli skoraj 30.000 evrov. »S pomočjo evropskih sredstev bomo poudarili pomen reke Drave in obudili zgodbe o zlatokopih. Delati bomo začeli že junija, zaključek pa je predviden maja 2022,« je dodal Kirbiš.