Aleksandra Pivec tudi o vladnem poročilu

Šefica "upokojencev" zagotavlja, da v stranki ni nemirov

G.G./STA
7. 5. 2020, 19.58
Posodobljeno: 7. 5. 2020, 20.54
Deli članek:

O čem so danes razpravljali v stranki DeSUS, stranki, ki je bila tudi v vladi Marjana Šarca.

STA
Predsednica stranke DeSUS Aleksandra Pivecr opozarja, da so aktualne razmere preobčutljive, da bi jih izrabljali za politični obračun.
Pivčeva je komentirala tudi nekatere informacije o opozorilih članstva glede komunikacije v stranki in očitkih glede delovanja v koaliciji. Za ministrico je to demokratičen proces v stranki in pričakovati je bilo, da bo ob vstopu v desno-sredinsko koalicijo nekaj pogledov, ki vidijo težavo v ideološkem razhajanju. Zagotavlja, da v stranki ni nemirov, o kakršnih je govora v nekaterih medijih.

Glavno besedo je imela predsednica stranke Aleksandra Pivec. Po njeni oceni, sta ministra iz vrst DeSUS v času kriznih razmer zaradi epidemije novega koronavirusa dobro opravila svoje delo. Odprla pa so se tudi številna nova vprašanja, ki se jih morajo lotiti. Pivčeva meni, da sledi še pomembnejše obdobje, ko bomo priča številnim posledicam te krize, zato bolj kot kadar koli prej potrebujemo složnost in enotnost. 

Po srečanju vodstva stranke se je odzvala na vladno poročilo o nabavi zaščitne opreme, ki najbolj bremeni vlado Marjana Šarca, v kateri pa je tudi sama sodelovala. "Če so bile storjene napake na kateri koli strani, se je treba s tem ukvarjati. A ne javnost, politika in mediji, ampak pristojne institucije, ki morajo nepravilnosti tudi sankcionirati in pozvati k odgovornosti tiste, ki bodo prepoznani kot odgovorni," je dejala.

Izgovarjanje na enotnost

Situacija je po njenem prepričanju preobčutljiva, da bi bila poligon za politična obračunavanja. "Posledice smo že vsi občutili, v prihodnje pa jih bomo še bolj. Če ne bomo zmožni doseči dialoga v interesu reševanja situacije, se bojim, da bodo posledice še mnogo hujše, kot smo jim priča," je opozorila.

S podobnimi besedami se je odzvala na napovedi in pozive iz opozicije k petkovim protivladnim protestom na kolesih. Opozorila je na izjemno slabo gospodarsko napoved in socialno sliko ter dejala, da bomo posledice čutili na dolgi rok, zato je treba sile usmeriti drugam, ne v politični obračun.

O kadrovskih menjavah

Pivčeva je komentirala tudi kadrovske menjave vlade, nazadnje v vrhu Nacionalnega preiskovalnega urada, ki so odmevale v javnosti. Sama sicer ne podpira tega, da vsakokratna oblast menjuje vse kadre, a se je to po njenih besedah vedno dogajalo. "Mogoče je tokrat javnost na to nekoliko bolj burno reagirala, glede na to, da se pripisuje skrajno ideološko vedenje določenim strankam v koaliciji," je ocenila.

Vodstvo DeSUS je sicer danes razpravljalo o uresničevanju zavez DeSUS, ki so vključene v koalicijsko pogodbo. Po mnenju Pivčeve so prav aktualne razmere zaradi epidemije pokazale, kako pereče je področje skrbi za starejše, zato meni, da je zdaj pravi čas za ustanovitev urada za demografska vprašanja. Ustanovili naj bi ga do poletja. V DeSUS izpostavljajo še demografski sklad in Pivčeva pričakuje, da bi morali biti glede tega dogovorjeni do jeseni.

O zakonu o zdravstvenem varstvu

V stranki napovedujejo tudi pripravo zakonodaje s področja zdravstva. Minister za zdravje in predsednik sveta stranke Tomaž Gantar je danes povedal, da je zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju vzporedno z zakonom o dolgotrajni oskrbi prioriteta. Računa, da bodo vsebinske rešitve pripravljene v juniju, kar bodo zatem uskladili še v koaliciji, poskušal pa bo dobiti tudi širšo podporo. Zatem bo šele sledila priprava členov zakonodaje. Po Gantarjevem mnenju bo verjetno tudi to pot glavna težava uskladitev načina financiranja javnega zdravstva in dolgotrajne oskrbe. Zdaj se je po njegovih navedbah pridružila še potreba po noveli zakona o nalezljivih boleznih, je povedal Gantar.