Moč

Kitajci na domačem terenu tudi EU diktirajo, kaj lahko piše o virusu

G.G.
7. 5. 2020, 21.54
Posodobljeno: 7. 5. 2020, 21.54
Deli članek:

Predstavništvo EU na Kitajskem se je moralo ukloniti zahtevi kitajskega zunanjega ministrstva.

Profimedia
Fotografija je simbolična

V prispevku za državni časopis China Daily so morali predstavniki EU spremeniti del, v katerem so zapisali, da se je novi koronavirus po svetu razširil iz Kitajske. EU sicer obžaluje, da je prišlo do »cenzure«, vseeno pa so se odločili za objavo, saj so v članki pojasnili širši pogled EU o drugih ključnih svetovnih in evropskih problemih, kot sta okoljska kriza in človekove pravice.

Preiskava, ko bodo Kitajci dovolili

Včeraj so kitajske oblasti gladko zavrnile možnost mednarodne preiskave o izvoru koronavirusa.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je sporočila, da od Kitajske pričakuje vabilo k sodelovanju v kitajskih preiskavah o izvoru virusa pri živalih. Na vprašanje, ali WHO lahko pričakuje vabilo, je kitajski veleposlanik pri Združenih narodih Chen Xu diplomatsko odgovoril, da se je trenutno treba osredotočiti na boj proti pandemiji in za to nameniti vsa sredstva.

"Nismo alergični na kakršnekoli preiskave ali ocene," je poudaril. "A zdaj smo v tekmi s časom, da rešimo kar največ življenj," je nadaljeval in zaključil: "Za vabilo moramo najprej določiti prave prioritete, po drugi strani pa potrebujemo tudi pravo vzdušje."