Svet

Bolsonaro kričal, da bodo zaradi prestrogih ukrepov "plačali visoko ceno v prihodnosti"

G.G./STA
4. 5. 2020, 08.29
Posodobljeno: 4. 5. 2020, 09.35
Deli članek:

Brazilski predsednik Jair Bolsonaro se je v nedeljo pridružil protestnikom, ki nasprotujejo strogim ukrepom za omejitev širjenja novega koronavirusa.

Profimedia
Podporniki brazilskega predsednika na ulicah Sao Paula.

Neodgovorno in nesprejemljivo je, kako nekateri guvernerji uničujejo delovna mesta. Plačali bomo visoko ceno v prihodnosti," je Bolsonaro dejal v govoru, ki so ga predvajali tudi preko Facebooka. Bolsonaro se je v zadnjih dneh večkrat sprl z guvernerji, češ da so strogi ukrepi za zajezitev okužbe prekomerni in škodujejo ekonomiji. 

V prestolnici Brasilia se je zbralo več tisoč protestnikov, ki so kritizirali podpornike ukrepov. Med drugim so pozivali tudi vojsko, naj se vmeša v spor. "Ljudje so z nami in vojska je na strani zakona, reda, svobode in demokracije," je še dejal Bolsonaro.

Brazilski predsednik se je za razliko od preteklih protestov držal varnostne razdalje okoli dveh metrov od svojih podpornikov po nagovoru pred predsedniško palačo. Blizu je pustil le tistim, ki so se želeli fotografirati z njim in njegovo devetletno hčerjo Lauro.

V Braziliji so sicer do nedelje potrdili 101.147 okužb z novim koronavirusom, umrlo pa je 7025 ljudi, kar je 275 več kot v soboto. Strokovnjaki opozarjajo, da so verjetno prave številke od 12- do 15-krat višje, saj imajo v državi težave s pomanjkljivim testiranjem. Številne bolnišnice in pokopališča so že preobremenjeni in na robu svojih zmogljivosti.

Strokovnjaki še opozarjajo, da bo Južna Amerika dosegla vrhunec pandemije koronavirusa šele čez nekaj tednov in da se bodo razmere še precej poslabšale.