Teden za načrtovanje

Bodo tudi Hrvati trge in ulice spremenili v terase lokalov?

G.G.
4. 5. 2020, 09.17
Posodobljeno: 4. 5. 2020, 09.26
Deli članek:

Hrvaška se mrzlično pripravlja na turistično sezono, ki jo bo ukrojil zloglasni koronavirus.

Profimedia
V pred koronskemčasu na ulicah Splita

V tem tednu bodo vsi deležniki v hrvaškem turizmu s predstavniki civilne zaščite razpravljali o načinu zagona te pomembne gospodarske panoge, od katere je Hrvaška življenjsko odvisna.

Lastniki restavracij in lokalov so že opozorili na izgube, ki jih bodo imeli zaradi pravil o razdalji med mizami, zato na vlado apelirajo, da jim po vzoru Avstrije s sredino maja ali vsaj z začetkom junija dovoli odprtje notranjih prostorov, kjer bi prav tako morali upoštevati higeinska »korona« pravila. Predstavniki ministrstva za turizem je za Jutarnji list povedal, da ne vidi težav pri večjih lokahih, ki lahko tudi v notranjosti zagotavljajo dovolj veliko oddaljenost miz in ljudi. Ne bodo pa hiteli. Najprej bodo spremljali, kaj bo prineslo odprtje teras, kako se bodo ljudje obnašali, z zanimanjem pa bodo pogledovali tudi v Avstrijo in se učili iz njihovega primera.

Predsednik hrvaškega združenja gostincev Marin Medak je lokalne oblasti pozval, da bi po vzoru latvijske Vilne na javnem prostoru, na ulicah, trgih in peš conah, povečali prostor za gostinske terase. Da bodo pomagali gostincem, so že sporočili iz Pulja, Bjelovarja in Zagreba, o tem pa razmišljajo tudi s prostorom omejeni Dubrovnik, Zadar in Split.

Jutarnji list poroča, da je znano, kateri hotel bo prvi odprl sezono. To bo 11. maja hotel Navis v Opatiji. V kampih po Istri pričakujejo, da se bodo 1. junija odprle meje s Slovenije, zato pripravljajo vse potrebno za prihod gostov.