Pozor, v mestnih občinah parkiranje nič več brezplačno

Si boste privoščili kavo na terasi gostinskega lokala? Ne pozabite na masko, to je razlog

A.S./STA
4. 5. 2020, 07.02
Posodobljeno: 4. 5. 2020, 07.57
Deli članek:

V okviru rahljanja ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa so po več tednih znova dovoljene nekatere dejavnosti, med drugim strežba na terasah in vrtovih gostinskih lokalov, odprle se bodo lahko določene trgovine, spet bodo obratovali frizerski saloni. Svoja vrata znova odpirajo za udeležbo vernikov pri mašah in drugih bogoslužjih.

Bobo
V lokalih bo treba v notranjih prostorih nositi masko.

Na terasah in letnih vrtovih gostinskih lokalov bodo morale biti mize razporejene tako, da bo med posameznimi strankami najmanj meter in pol razdalje. Obiskovalci lokalov morajo takrat, ko uporabijo sanitarije oz. vstopijo v drug zaprti prostor, uporabiti masko ali drugo obliko zaščite ustnega in nosnega predela.

Odpirajo se tudi trgovine do velikosti 400 kvadratnih metrov prodajnega prostora, kar sicer ne velja za tiste v trgovskih centrih. Če ima prodajalna v trgovskem centru lasten vhod od zunaj, bo lahko odprta. Trgovine, ki omogočajo pomerjanje oblačil, bodo morale med drugim zagotoviti razkuževanje in učinkovito prezračevanje kabin za pomerjanje po vsaki uporabi.

Od danes bodo znova lahko potekala frizerske, kozmetične in masažne storitve. Skupna je zahteva, naj se stranke naročajo po telefonu in naj se storitve opravljajo ob točno določenem terminu, saj čakanje v salonu z izjemo spremljevalcev otrok in invalidov ni dovoljeno.

Sproščene so tudi storitve izdelave in popravil na področju tekstilne, obutvene in usnjarske dejavnosti ter izdelava ključev in storitve fotografov, fotokopirnic, urarjev ter zlatarjev, če je stik s potrošnikom minimalen. Vse navedene storitve je dovoljeno ponujati in prodajati le ob strogem upoštevanju navodil NIJZ, na način, da se prepreči možnost okužbe ali je možnost minimalna.

Sproščajo se tudi omejitve na področju športa. Danes se lahko začnejo tudi športni treningi v nekontaktnih disciplinah, torej vsi individualni kondicijski treningi, tudi v ekipnih športih.

Cerkve in džamija danes znova odpirajo svoja vrata

Potem ko je vlada sprostila nekatere ukrepe za obvladovanje epidemije koronavirusa, danes cerkve svoja vrata znova odpirajo za udeležbo vernikov pri mašah in drugih bogoslužjih. Tudi v ljubljanski džamiji in drugih muslimanskih verskih objektih bodo od danes znova molitve. Pri tem se bodo morali verniki držati nekaterih pravil.

Po navodilih, ki so jih dali škofje Katoliške cerkve v Sloveniji, bo moral vsak vernik v cerkvi nositi zaščitno masko, pred vstopom pa si bo treba razkužiti roke. Verniki bodo lahko sveto obhajilo prejeli le na roko brez drugih izjem. Razdalja med med njimi mora v klopeh ostati najmanj 1,5 metra, vsaka druga vrsta mora biti prazna, pri čemer omejitve ne veljajo za člane istega gospodinjstva.

Župnik Martin Golob iz Srednje vasi v Bohinju je za STA povedal, da bodo bogoslužja od ponedeljka potekala tako, da bodo za vernike, ki morajo nositi zaščitno masko, zagotovili dovolj razkužil, pazili bodo in ohranjali predpisano razdaljo. V Bohinju imajo po njegovih besedah tako veliko cerkev, da bi lahko bilo v njej po omenjenih pravilih naenkrat približno 50 ljudi. "To pomeni na vsako klop po dva vernika, vmes pa ena klop prazna," je pojasnil. Zanj to pomeni, da bo ob nedeljah moral maševati najmanj trikrat.

Nekje pa so se odločili, da cerkve z današnjim dnem še ne bodo odprli. V župniji Stopiče pri Novem mestu so na primer izračunali, da bi lahko župnijska cerkev ob spoštovanju omejitev sprejela le 30 vernikov, kar pa je veliko manj, kot jih obišče nedeljsko mašo. Zato so se odločili, da bodo maše, dokler ukrepi ne bodo dodatno razrahljani, še naprej potekale izključno preko spleta.

Prav tako s postopnih izvajanjem verskih obredov danes začenjajo v Islamski skupnosti v Sloveniji. V Muslimanskem kulturnem centru Ljubljana in drugih verskih objektih skupnosti bodo opravljali opoldansko molitev skupaj z branjem Korana, večerno molitev in nočno molitev ter petkovo molitev, ki bo potekala dvakrat, če bo treba. Vstop v verske objekte bodo dovolili samo zdravim osebam, ki nimajo simptomov okužbe dihal. Verouk pa bo še naprej potekal na daljavo, so sporočili iz Islamske skupnosti v Sloveniji.

Parkiranje z današnjim dnem ponovno plačljivo

V mestnih občinah bodo danes ponovno pobirali parkirnine na javnih občinskih površinah. Kot so sporočili iz združenja mestnih občin, so se za potezo odločili zaradi prezasedenosti in dolgotrajnega parkiranja v mestnih središčih, kar bi lahko imelo negativne posledice na poslovanje ponudnikov, ki lahko z današnjim dnem ponovno poslujejo.

V prestolnici, kamor vsakodnevno migrira največ ljudi, bodo tako danes vse javne parkirne površine ponovno plačljive, so pa na Mestni občini Ljubljana izpostavili, da bodo maja še naprej zagotavljali brezplačno parkiranje na območju Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana za tamkajšnje zaposlene.

Številne občine so se pobiranju parkirnin odpovedale, ko je vlada v sklopu ukrepov za zajezitev širjenja koronavirusa začasno ustavila javni potniški promet. Ta sicer še ne bo začel obratovati. Vladni govorec Jelko Kacin je pred prazniki dejal, da so v pripravi ukrepi, s katerimi bi javni potniški promet sprostili 11. maja.