tovornjak bomba

V okupiranem mestu na severu Sirije razneslo tovornjak, umrlo najmanj 46 ljudi

B.K./STA
29. 4. 2020, 08.46
Posodobljeno: 29. 4. 2020, 08.51
Deli članek:

Odgovornosti za napad ni prevzel še nihče. Gre za najhujši napad v mestu Afrin po turški okupaciji.

Youtube
Eksplozija v Afrinu.

Na tržnici v okupiranem kurdskem mestu Afrin na severozahodu Sirije je eksplodiral tovornjak bomba. Umrlo je najmanj 46 ljudi, med njimi tudi pripadniki milic, ki jih podpira turška vojska. Ta ozemlje okupira od marca leta 2018. Približno 50 ljudi je ranjenih, nekateri so v kritičnem stanju. Gre za enega najhujših napadov v tem mestu, odkar so turška vojska in njeni zavezniški oboroženci regijo zavzeli.

Z gorivom naložen tovornjak bomba je po navedbah ameriškega zunanjega ministrstva eksplodiral v času, ko so se ljudje odpravili po nakupih za priprave ob prekinitvi posta ob svetem muslimanskem mesecu ramazan. Washington je napad že obsodil kot "strahopetno dejanja zla". Po navedbah kurdskih virov pa naj bi tovornjak razneslo v bližini vojašnice, v kateri stanujejo turški plačanci.

Turško ministrstvo za obrambo je odgovornost za napad že pripisalo kurdski milici (YPG), ta odgovornosti ni prevzela. Kurdski viri ob tem izpostavljajo, da je do napada prišlo le dan po tem, ko je iz zapora v okupiranem mestu Al Bab pobegnilo osem pripadnikov Islamske države.

Državljanska vojna v Siriji, ki se je začela leta 2011, je doslej zahtevala več kot 380.000 smrtnih žrtev, več kot polovica prebivalstva pa je bila prisiljena zapustiti svoje domove. Skrajni severozahod države je sicer državljansko vojno odnesel brez oboroženih spopadov. Ti so se začeli po tem, ko so v regijo vstopili turški vojaki.