Muzeji nepripravljeni

Zelena luč za knjižnice in muzeje, v ponedeljek na vrsti terese lokalov in cerkve, kdaj pa bo dovoljeno v drugo občino?

G.G./STA
29. 4. 2020, 07.48
Posodobljeno: 29. 4. 2020, 08.00
Deli članek:

Vlada je včeraj popoldne nekoliko presenetila in že z današnjim dnem dovolila odprtje muzejev, galerij in knjižnic. Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je govoril tudi o odpravi omejitev gibanja med občinami.

Profimedia
Fotografija je simbolična
Skupnost muzejev Slovenije je na facebooku objavila, da muzeji o sproščanju ukrepov niso bili obveščeni: "Muzeji v tem trenutku nismo pripravljeni na varen sprejem obiskovalcev. Muzeji v tem trenutku nimamo pogojev za varno delo zaposlenih. Nimamo nobenih navodil s strani Ministrstva za kulturo. Muzeji se ne odpirajo tako na pamet, brez navodil in brez predhodne najave".

Ukrep, ki je že načenja živce prebivalcev, bo kmalu odpravljan. Kaj to pomeni? Notranji minister Aleš Hojs je za Pop TV včeraj zvečer povedal, da bo ministrstvo predlagalo odpravo omejitev gibanja med občinami, da pa bo vse na koncu odvisno od ocene strokovne svetovalne skupine pri ministrstvu za zdravje oz. epidemiološke stroke. Hojs ocenjuje, da bi glede na podatke o stanju epidemije lahko šli v intenzivnejše sproščanje ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa. Na vprašanje, kdaj bi lahko omejitve gibanja med občinami odpravili, ni mogel natančno govoriti. Je pa nakazal, da bi to lahko bilo najpozneje po prvomajskih praznikih.

Kot zapisano, od danes so sproščene storitve nepremičninskega posredovanja. Odprte so lahko tudi knjižnice, muzeji in galerije, kjer je število obiskovalcev in njihovo gibanje v prostoru ob upoštevanju navodil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) lahko strogo nadzorovano.

S ponedeljkom pa bodo sproščene tudi strežba izključno na terasah in vrtovih gostinskih lokalov, torej na prostem, storitve izdelave in popravil na področju tekstilne, obutvene in usnjarske dejavnosti ter izdelava ključev in storitve fotografov, fotokopirnic, urarjev ter zlatarjev.

Vključitev strežbe na terasah in vrtovih gostinskih lokalov pomeni začetek sproščanja gostinske dejavnosti, pri kateri je zaradi odprtega prostora ob upoštevanju navodil NIJZ možnost okužbe možno preprečiti oz. zmanjšati na minimum, so izpostavili na vladi. Svoja vrata bodo ob primernih ukrepih odprle tudi cerkve.

Poleg frizerskih in kozmetičnih salonov, ki vključuje na primer ličenje, manikure, nameščanje umetnih nohtov, odstranjevanja dlak, se po novem v nabor dejavnosti, kjer se omejitve odpravljajo, vključi tudi druge storitve na področju dejavnosti higienske nege, kot sta masaža in pedikura. Druge dejavnosti, kot so savne, kopeli, wellness, piercing, tetoviranje in drugi podobni postopki zaradi večje možnosti okužbe niso vključeni.