Mednarodno razgledani Gruzijci

Profesionalni vlomilci so v Celju in Velenju nakradli za 80 tisoč evrov dragocenosti

G.G.
29. 4. 2020, 09.10
Posodobljeno: 29. 4. 2020, 09.12
Deli članek:

Skupina petih gruzijskih državljanov je sistematično vlamljala v Celju in Velenju.

PU Kranj
Na podoben način so marca vlamljali na območju Škofje Loke.

V Celju in v Velenju so v stanovanja vlamljali v treh časovnih obdobjih. Trojica je delovala avgusta lani, druga trojica (sestavljena tudi iz prve skupine) pred božično novoletnimi prazniki. Največ vlomov pa imata na vesti Gruzijca stara 33 in 45, ki sta svoje kriminalne veščina kazala od januarja do marca letos. V Celju sta vlomila v najmanj 14 stanovanj na Trubarjevi, Kajuhovi, Malgajevi, Ljubljanski, Škapinovi, Opekarniški in Podjavorškovi ulici.

Kaj so vzeli s sabo? Predvsem gotovino in zlatnino, dišale so jim tudi moške obleke, torbe in kozmetika. Z omenjenimi vlomi so občanom povzročili za okoli 80.000 evrov materialne škode, so sporočili s PU Celje.

Tolpa je bila izurjena. Dobro organizirana kriminala skupina, ki je v preteklosti svoj pečat pustila že v Turčiji, Španiji, Italiji, Avstriji, Nemčiji, Franciji, Finski in še drugje. Kot se spodobi, so v različnih državah uporabljali dokumente z različnimi imeni.

Kako pa so delovali na območju Celja? Za tarče so si izbrali le večje bloke. Policisti so pri eni od hišnih preiskav našli listič z imeni več celjskih ulic. Na teh ulicah so se dejansko zgodili vlomi. Policiji je bilo jasno, da nima opravka z diletantni, ampak da gre za načrtna dejanja. V preiskavah so ugotovili, da so trije Gruzijci vlome izvrševali izključno z lomljenjem cilindričnih vložkov ključavnic na vhodnih stanovanjskih vratih. Druga dva sta vlamljala še s pomočjo specialnega vlomilskega orodja ter volnene nitke.

»Profesionalni« vlomilci so se zmeraj prepričali, da ni nikogar doma. Na podboj vrat in na vratno krilo so prilepili lepilo, ki je bilo skoraj neopazno. Če nihče ni odpiral vrat, je lepilo ostalo celo, kar je bil za storilce znak, da stanovalcev ni doma.

PU Kranj
Komaj vidna nitka

Dva spustili na prostost

Policisti so preiskavo sklenili 25. februarja s prijetjem trojice gruzijskih lopovov, starim 33, 34 in 46 let. Zoper 33-letnika je bil odrejen pripor, druga dva pa so po odredbi okrožne sodišča v Celju spustili na prostost. Jasno, da sta jo popihala iz države, za kar ne gre kriviti policije. 2. marca so policisti prijeli še 33 in 45 let stara osumljenca. Ta dva pa je preiskovalni sodnik poslal v pripor.

Zaradi vlomov je tako kazensko ovadenih pet Gruzijcev, a le trije so v priporu, kjer bodo počakali na sojenje.