Ena najvplivnejših žensk

Melania na prelomnici: njen svet v številkah

P.K.
29. 4. 2020, 06.50
Deli članek:

Melania Trump, sicer rojena kot Melanija Knavs, pozneje preimenovana v Melanio Knauss, je pretekli konec tedna praznovala 50. rojstni dan. Kaj je zaznamovalo pol stoletja žene 45. predsednika Združenih držav Amerike?

Reuters
Če bi bile trenutne razmere malo drugačne, bi Melanijinega abrahama najbrž v Beli hiši praznovali bolj bučno.

Sevničanko, ki je bila v mladosti fotomodel – začetki njenega dela segajo v italijanski Milano, kjer se je uveljavila v modnem svetu –, je v drugi polovici 90. let življenjska pot vodila v Združene države Amerike, kjer je poziranje pred fotografskimi objektivi in manekenstvo nadaljevala.

Leta 1998 je na klubski zabavi po enem od največjih modnih dogodkov Tednu mode spoznala takrat medijskega mogotca in bogataša Donalda Trumpa, s katerim se je leta 2005 poročila. Leto pozneje sta dobila sina Barrona Williama, ki je 14. marca letos dopolnil 14 let.

Za Donalda je bil zakon z Melanio tretji po vrsti, njuna zveza, ki torej traja že od leta 1998, pa je najdlje trajajoča, kar jih je predsednik imel, saj sta z Dolenjko skupaj prek dve desetletji. Trump jo je zaročil leta 2005, in sicer s prstanom, za katerega je odštel dva milijona evrov. To je res ogromno, sploh če ta znesek primerjamo s tistim, ki sta ga zapravila za poročno ceremonijo, za katero sta iz žepa namenila 2,5 milijona dolarjev.

Zabava kljub koronavirusu?

Prva ameriška dama je v nedeljo, 26. aprila, praznovala 50. rojstni dan. Glede na težke razmere, ki vladajo v Ameriki in drugod po svetu zaradi epidemije, ga je zaznamovala v krogu družine. Kakšno bolj razkošno in bučno zabavo ob okrogli obletnici rojstva bo verjetno imela kdaj pozneje.

Tudi sicer o podrobnostih njenega zasebnega življenja ni slišati veliko. V intervjujih, ki so dokaj redki, nerada pove kaj bolj osebnega ali kaj rada počne v prostem času, kaj jo navdušuje. Jasno je sicer, da ima rada estetiko, kar se močno odraža na njenem videzu. Za garderobo in urejen videz nameni veliko denarja, kar sicer ob dejstvu, da je njeno bogastvo ocenjeno na okoli 50 milijonov dolarjev, niti ne bi smelo presenečati. Melania je poleg Jackie Kennedy najpremožnejša prva dama v zgodovini.

Skoraj 50 tisoč za jakno

Trumpova je na vsakem koraku videti brezhibno. Oblači se v obleke prestižnih modnih blagovnih znamk, tako jo vidimo v kreacijah Guccija, Michaela Korsa, Diorja in podobnih velikih imen mode. Zgovoren je podatek, da naj bi prva dama ZDA lani za obleke namenila več kot 200.000 dolarjev. Najdražji kos oblačila, ki ga je Melania nosila do zdaj, pa naj bi bil plašč s cvetlicami, priznane modne hiše Dolce & Gabbana, v vrednosti zavidljivih 45 tisoč dolarjev. Za njegov nakup je bilo treba v trgovini najprej položiti varščino v vrednosti 20 tisoč dolarjev. Precej stane tudi njena domača kolekcija kozmetike. Vrednost vseh ličil, krem in drugih lepotil naj bi znašala med 15.000 in 50.000 dolarji.

Vplivna Slovenka od leta 2017 živi z možem v Beli hiši, prej so veliko časa preživeli tudi ločeno. Med drugim sta bila Melania in sin Barron večinoma nastanjena v Trumpovem nebotičniku z 58 nadstropji. Njuna tamkajšnja nastanitev je za eno leto znašala okrog 150 milijonov dolarjev, saj naj bi najem nepremičnine stal okoli 400.000 dolarjev na dan.

Kampanja, kritike, operacija

V letu 2018 je Melanija ustanovila kampanjo Be Best (v prevodu: Bodi najboljši), ki otroke spodbuja, da bi bili najboljši na svojih področjih. Opozarja tudi na socialno, fizično in čustveno stanje ter na spletno varnost ter odvisnosti.Kampanja je bila deležna tudi kritik, sploh v točki spletne varnosti in kulture na spletu, ki naj je njen mož ne bi imel.

Njena pisarna je imela v začetku leta 2018 trinajst uslužbencev, kar je nekoliko manj kot pri njenih predhodnicah Michelle Obama in Lauri Bush. Maja 2018 so mediji poročali o njenih zdravstvenih težavah, zaradi katerih je morala v bolnišnico, kjer so izpeljali poseg za zaustavitve dotoka krvi benignemu tumorju na ledvici, ki je dokaj pogost pri ženskah srednjih let. Operacijo je uspešno prestala in menda nadaljnjih zdravstvenih težav ni imela.

Profimedia
Ena od zadnjih fotografij družine, s katere je razvidno, da Melanijin in Donadov sin Barron postaja že pravi mladi mož.