"Novinarji - črvi"

V Splitu verniki napadli novinarje, lonček pristavil tudi župnik

S.R./STA
13. 4. 2020, 16.47
Deli članek:

V Splitu so ovadili napadalce na novinarko, ki je poročala o velikonočni maši.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah zabeležili 50 novih okužb z novim koronavirusom, še dve osebi pa sta umrli, je danes v Zagrebu sporočil hrvaški minister za zdravstvo Vili Beroš. Skupaj so tako zabeležili 1650 okužb in 25 smrtnih žrtev. 

Beroš je na novinarski konferenci povedal, da sta v kliničnem centru v Splitu preminila 79-letna ženska in 47-letni moški, oba sta trpela tudi za hudimi kroničnimi boleznimi. Kot je dodal, je trenutno na ventilatorjih 34 bolnikov s covidom-19, na zdravljenju v bolnišnicah pa še 356 zbolelih. Okrevalo je 400 okuženih. 

Doslej so testirali nekaj manj kot 18.000 vzorcev suma na okužbo z novim koronavirusom, pozitivnih testov pa je bilo nekaj več kot devet odstotkov. Povprečna starost okuženih je skoraj 50 let, med okuženimi pa je 50,7 odstotka žensk. 

Ravs pred cerkvijo

V nedeljo je sicer v Splitu prišlo do incidenta, povezanega s kršenjem prepovedi javnih shodov med epidemijo novega koronavirusa, ki velja na Hrvaškem. V splitski soseski Sirobuja so se namreč verniki zbrali pri velikonočni maši, nekateri pa so fizično in verbalno napadli novinarje, ki so poročali od dogajanju. 

Novinarki dalmatinskega spletnega portala so poškodovali roko ter ji vrgli mobitel na tla, snemalki regionalne televizije N1 pa so prevrnili kamero. Ostalim novinarjem, ki so spremljali dogodek, so grozili. Grožnjam se je pridružil tudi župnik. 

Hrvaški notranji minister Davor Božinović je sporočil, da so policisti zaradi fizičnih in verbalnih napadov na medijski delavki kazensko ovadili tri moške, sodniku za prekrške pa tudi četrtega osumljenca za nasilje nad novinarji, ki so opravljali svoje delo. 

"Novinarji - črvi"

Napad je ostro obsodilo hrvaško novinarsko društvo (HND), ki je kritiziralo hrvaški državni vrh, da se ni izrekel o incidentu. Splitsko-makarska škofija se je ogradila od početja svojega župnika. Ta je tudi danes maševal pred cerkvijo v navzočnosti približno 15 vernikov, ki so ignorirali ukrepe o prepovedi javnih shodov, na katerih je več kot pet oseb. 

Minister Božinović je sporočil, da policija išče tudi približno 20 oseb, ki je v nedeljo v popoldanskih urah prišla pred cerkev v podporo župniku. Tudi oni so grozili novinarjem in izobesili napis "Novinarji - črvi". Med njimi so nekateri imeli smučarske maske in so vzklikali ustaška gesla.